Preşedintele României, Klaus Ioahnnis, este acuzat de Curtea Constituţională a României că a încălcat Constituţia şi că bloghează în mod ilegal activitatea Guvernului României prin refuzul de a lua act de demisiile a doi miniştri şi de a accepta numirea altor doi în posturile vacante.

CCR îl obligă pe Klaus Iohannis să ia act de demisiile celor doi miniştri în speţp Lucian Şova şi Paul Stănescu şi să dispună de îndată numirea Liei Olguţa Vasilescu la Dezvoltare şi a lui Mircea Drăghici la Transporuri.

CCR aadmis că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, după ce Preşedintele nu a luat nicio decizie cu privire la propunerile premierului Dăncilă în privinţa remanierii de la  Transporturi şi Dezvoltare Regională.

Analiza prelungită a preşedintelui cu privire la nominalizarea miniştrilor la Dezvoltare şi Transporturi nu are temei legal şi este o opunere făţisă, se arată în sesizarea premierului Viorica Dăncilă la CCR, cu privire la conflictul Guvern-Preşedinţie. Amânarea este numită „un refuz arbitar”.

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, după constatarea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională Guvern-preşedinte pe tema remanierii, că preşedintele ”trebuie să se conformeze imediat dispozitivului deciziei CCR”.

”Fiind vorba despre constatarea unui conflict juridic de natura constituţională, autorităţile implicate, respectiv preşedintele României, trebuie să se conformeze imediat dispozitivului deciziei. În celelalte situaţii în care o lege este declarată neconstituţională, aceasta intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, Însă acum, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituţională şi obligaţia autorităţilor este să se conformeze imediat”, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Pe 7 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul a sesizat la Curtea Constituţională faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a luat o decizie cu privire la numirea noilor miniştri la Transporturi – Mircea Drăghici şi Dezvoltare Regională – Lia Olguţa Vasilescu.

În 21 noiembrie 2018, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să o propună pe Lia Olguţa Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar pe Mircea Drăghici pentru funcţia de ministru al Transporturilor.

Decizia a venit după ce Iohannis a respins propunerile făcute anterior pentru cele două ministere: Ilan Laufer – Dezvoltare Regională şi Lia Olguţa Vasilescu – Transporturi. Iohannis a motivat atunci că cele două propuneri sunt nepotrivite.