Preşedintele României a emis joi, un comunicat de presă prin care îşi exprimă sprijinul pentru Procurorul General, Augustin Lazăr şi îi cere din nou demisia lui Tudorel Toader din funcţia de Ministru al Justiţiei.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit și va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de revocare din funcție a domnului Augustin Lazăr. Președintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General și consideră că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii. Se încearcă, din nou, acreditarea ideii că procurorii sunt dușmanii societății. Or, în reprezentarea intereselor generale ale societății și în apărarea ordinii de drept, procurorii au un rol esențial, consacrat expres prin Legea fundamentală. Fac un apel la magistrați să nu își piardă încrederea în capacitatea societății românești de a rezista acestui nou asalt asupra statului de drept. Demersul ministrului Justiției de revocare a Procurorului General întărește convingerea Președintelui României că domnul Tudorel Toader trebuie să plece de urgență din fruntea ministerului pe care îl conduce. Statul român are obligația de a proteja ordinea de drept, libertățile și drepturile cetățenilor săi, iar acest lucru nu poate fi înfăptuit fără un Minister Public independent și eficient„, se arată în comunicatul emis de Administraţia Prezidenţială.

Reacţia Ministrului Justiţiei a venit prompt, printr-o postare pe facebook: „Nimic nou sub soare: Presedintele ne spune mai intai faptul ca nu il va revoca pe A. Lazar apoi va citi raportul primit de la Ministerul Justitiei!“.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat miercuri, procedura de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr. În cadrul declaraţiei de presă, Tudorel Toader a enumerat 20 de capete de acuzare la adresa lui Lazăr, printre care şi semnarea unui protocol secret cu SRI în 2016, dar şi ascunderea adevărului despre acest protocol.

Tot miercuri seară, raportul lui Tudorel Toader şi propunerea de revocare au fost transmise în acelaşi timp, Secţiei de procurori a CSM şi Preşedintelui României.

Secţia pentru procurori a CSM a decis ca Procurorul general Augustin Lazăr va fi audiat pe 13 noiembrie. În urma audierii, CSM va da un aviz, care are însă doar rol consultativ iar Preşedintele României trebuie să semneze decretul de revocare din funcţie.