Klaus Iohannis calcă pe urmele lui Traian Băsescu și va deveni al doilea Președinte al României care va fi suspendat. Ieșierea de duminică seară, în mijlocul protestatarilor de la Universitate, și afirmațiile făcute la adresa Guvernului și Parlamentului, îi atrage suspendarea lui Iohannis întrucât juriștii consideră că Președintele a încălcat Articolul 80 din Constituția României.

Klaus Iohannis are zilele numărate la Cotroceni. A instigat la proteste, manifestații, ură și violență și astfel și-a încălcat atribuțiile constituționale de mediator între instituții și societate.

Juriștii spun că Iohannis a încălcat articolul 80 care definește Rolul Președintelui: (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. (2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Duminică seară, Liviu Dragnea a postat pe pagina sa de facebook, un mesaj extrem de tranșant la adresa lui Iohannis, pe care îl amenință că nu îi va mai permite să ”răstoarne ordinea constituțională” și l-a acuzat că vrea să dea o lovitură de stat.

”M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept. Președintele țării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date. E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituții fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese. Am spus în campanie că vreau ca românii să trăiască liberi în țara lor, fără teama că sunt ascultați, urmăriți, hăituiți, șantajați și nedreptățiți. Nu-mi iau cuvintele înapoi. Susțin acțiunile împotriva corupției, dar împotriva adevăratei corupții. Astă seară am solicitat Ministrului de Interne să retragă jandarmii din fața sediului PSD, fiindcă eu consider că PSD n-are motive să fie apărat. PSD e apărat de ideile lui politice, de programul de guvernare și de suportul popular.  Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite președintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență. Vreau ca programul de guvernare să fie pus în practică în totalitate. Dincolo de jocul politic egoist al președintelui Iohannis, viața românilor are nevoie de bunăstare și siguranță”, scrie Liviu Dragnea pe facebook.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat că a venit pentru a-și manifesta indignarea pentru faptul că o “gașcă de oameni politici” vrea să schimbe legislația și să slăbească statul de drept.

Am venit aici în Piața Universității, ca și miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească statul de drept, ori așa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislația și zeci și sute de politicieni certați cu legea să-i găsească cu dosarele curate și să continue fărădelegile. Românii pe bună dreptate sunt indignați”, a spus Iohannis.