Klaus Iohannis a declarat miercuri, în Slovenia, că nu se grăbeşte să cheme partidele la consultări pentru că acestea s-au bucurat „nemotivat” de căderea Guvernului Cîţu şi aşteaptă ca politicienii să revină cu picioarele pe pământ.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 6 octombrie 2021, declarații de presă în marja participării la Summitul UE – Balcanii de Vest, Brdo, Slovenia

„Am constatat ieri, în Parlament, un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat, și dumneavoastră ați putut să observați, după ce s-a încheiat moțiunea liderii și membrii partidelor care au votat această moțiune au avut diverse abordări. Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da, probabil dumnealor au dărâmat un guvern și habar nu au ce o să se întâmple după aceea, deci nu vin la consultări. Alții au țopăit pe acolo strigând că vor să suspende Președintele. Nu văd ce ar rezolva suspendarea Președintelui în relația dintre partide, dar cu siguranță ar crea circ și probabil despre asta vorbim, vor doar circ. Alții au venit în fața microfoanelor cu texte ca și cum acum prima dată s-ar inventa coaliția și nu ei ar fi fost cei care au detonat coaliția și au dus la căderea Guvernului. Eu cred că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ, fiindcă această criză este diferită de alte crize guvernamentale, politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toți, fiecare este împotriva fiecăruia. Or așa nu se poate. Doar prin maturitate, și nu prin țâfnă, se rezolvă această criză guvernamentală și, să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze țara, cineva trebuie să formeze guvernul și guvernul se formează cu o majoritate parlamentară. Așa că am considerat că este nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat creat de căderea guvernului se stinge un pic, lumea ajunge să își pună problema: bun, acum ce urmează și să începem discuții așezate, serioase, mature, fiindcă altfel problemele vor deveni din ce în ce mai complicate. Sunt foarte îngrijorat, recunosc, am primit datele de astăzi despre pandemie. Avem aproape 15.000 de cazuri. Din păcate, avem peste 330 de decese astăzi. Este o catastrofă! Prețurile la electricitate cresc în continuare. Avem nevoie de un guvern, nu avem nevoie de acuzații reciproce, de abordări orgolioase, cinice. Avem nevoie de abordări mature și trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un guvern”, a declarat Iohannis.

Deşi există o decizie CCR care îl împiedică să-l desemneze din nou pe Cîţu în funcţia de Prim Ministru, Iohannis, cu tupeu spune că dacă are o nouă majoritate în parlament, SuperMan poate vi desemnat din nou fără niciun impediment.

„Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate să devină premier, evident, așa scrie în Constituție, nu există nicio piedică” a spus Iohannis.

Întrebat de jurnalişti dacă l-ar mai desemna pe Orban premier, Iohannis a schimbat foaoa spunând că: Din informațiile mele, politica partidelor se face în forurile partidelor și nu în presă.