Klaus Iohannis este deranjat de faptul că Parlamentul face comisie de anchetă pentru a afla ce ilegalități a făcut Guvernul Cioloș. Președinte a declarat miercuri, după ce s-a văzut cu premierul Grindeanu, că parlamentarii să o lase mai ușor cu anchetele.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu s-a întâlnit, miercuri la Cotroceni cu Iohannis pentru a discuta despre bugetul pe 2017. Şeful statului le-a recomandat celor din Legislativ să nu mai fie atât de preocupaţi de anchetele parlamentare şi să se preocupe de bugetul de stat.

”Am primit informaţii despre cum se vede la nivel de Guvern construcţia bugetului  E foarte important să avem pentru 2017 un buget sustenabil, solid, care ţine cont de câteva date, cum e deficitul de maxim 3%, alocare 2% pentru Apărare şi aşa mai departe. Avem promisiuni că aceste lucruri vor fi aplicate.  Se lucrează pe buget şi discuţiile au fost pentru a vedea intenţiile Guvernului. Însă, datele cu care au venit premierul şi ministrul de Finanţe sunt date pe care le-am avut şi noi. Am discutat foarte pe scurt. S-a folosit iniţial sintagma de gaură la buget, ceea ce nu e. E vorba de neîncasări. Cert e că nu a plecat nimeni cu banii acasă şi acum e important să se lucreze pe bugetul de 2017.  Cred că e bine să o luăm încet cu aceste anchetări ale Parlamentului. Cei care se pricep la chestiuni să facă o analiză serioasă şi să nu se ducă discuţia la contre politice.  Să fi fost incompetenţă sau rea voinţă?  Cei în cauză vor lămuri acest lucru. Preşedintele are puţine atribuţii pe domeniul economiei. Nu am solicitat eu detalii despre execuţia bugetară”, a declarat Iohannis.

Grindeanu a fost însoțit la Cotroceni de către Ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan.

Birourile permanente parlamentare reunite au aprobat marti solicitarea presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, privind efectuarea unei anchete comune de comisiile de buget ale Camerei Deputatilor si Senatului prin care sa fie verificate conditiile in care s-a realizat rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat din august si noiembrie 2016 de Guvernul din acea perioada, a anuntat marti secretarul Camerei Deputatilor, social-democratul Marcel Ciolacu.

Din pacate Klaus Iohannis nu a cerut explicatii premierului Ciolos sau ministrului Anca Dragu pentru ce s-a intamplat la Finante la finalul anului. O sa le cer eu maine. Vom face o comisie parlamentara de ancheta pentru ca este ilegal ce s-a intamplat acolo. Au facut o rectificare pozitiva in noiembrie. Acum totul ne arata ca veniturile sunt mai mici. Asta e ilegal. Cine a mintit trebuie sa plateasca. Bugetul are o gaura de 10 miliarde de lei. Asta trebuia sa ceara presedintele. Vom cere noi insa aceste explicatii. I-am cerut ministrului de Finante sa faca o verificare clara in minister. Vom face o comisie de ancheta parlamentara imediat. Cinci persoane ar trebui sa fie chemate prioritar. Premierul, ministrul Finantelor, ministrul Fondurilor Europene, seful ANAF si presedintele Consiliului Fiscal. Sa iasa la iveala adevarul ultimelor zile din acest an si de ce s-a evitat si intarziat instalarea noului guvern”, a declarat Dragnea, conform romaniatv.net.