Klaus Iohannis a găsit antitodul la Covid 19: amenda cât mai mare. Preşedintele României a declarat joi seară, că românii nu au murit de coronavirus pentru că au fost amendaţi de poliţie. În concepţia lui Iohannis, românii au stat în case de frica amenzilor uriaşe, nu de frica îmbolnăvirii de coronavirus.

Klaus Iohannis “acuză” voalat românii, că sunt needucaţi şi că nu ştiu să respecte legea, de aceea Guvernul a majorat amenzile la 20.000 de lei, ca să-i sperie şi să-i ţină în case. Şi că amenzile le-au salvat viaţa şi nu medicii. Că de nu erau amenzile, aveam mai mulţi morţi.

Am văzut ieri cu câtă satisfacție au primit unii politicieni decizia Curții Constituționale privind amenzile instituite în această perioadă de stare de urgență. Este încă un semn de nepăsare, inconștiență și neînțelegere a misiunii pe care o au, dar și o dovadă că pentru acești politicieni interesul politic este mai presus de oameni. Nu este cu totul surprinzător că astăzi aceste sancțiuni sunt discutabile, deși este evident pentru noi toți că ele au fost utile pentru a împiedica răspândirea virusului. Surprinzătoare este însă perspectiva unor autorități care, prin misiunea ori prin natura lor juridică, au obligația constituțională de a nu pierde din vedere, atunci când iau decizii, interesul general al societății. O spun cu toată responsabilitatea, fără aceste sancțiuni, morții pe care astăzi îi plângem ar fi fost mult mai mulți!“, a declarat Klaus Iohannis.

Peste 315.000 de români au fost deja amendaţi de poliţie şi jandarmi, pentru nerespectarea ordonnanţelor militare, iar cuantumul total al amenzilor sare de 130 milioane euro.

CCR a decis miercuri, cu unanimitate de voturi că amenzile sunt neconstituţionale. În consecinţă, românii amendaţi pot contesta în instanţă şi au şanse foarte mari să scape de plata amenzilor.