Klaus Iohannis  a declanșat un atac fără precedent la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, pe care i-a acuzat că ”dacă au un vot în spate, pot să fie și penali, pentru că asta nu-i împiedică să ajungă în vârful statului”.

După doi ani de adormire, Iohannis s-a trezit și a devenit peste noapte extrem de vocal și atacă dur adversarii politici, prin cuvinte extrem de acuzatoare și tăioase.

Prezent vineri la ședința CSM, Iohannis a lansat atacuri în rafală la Liviu Dragnea. și Tăriceanu.

”Știu că a fost destul de dificil parcursul până aici. Așa cum politicienii au alegerile lor, care s-au finalizat cu alegerile parlamentare, așa și magistrații au alegerile lor care se finalizează astăzi cu constituirea noului CSM. Aș vrea să vă citez Articolul 133 alineat 1  din Constituția României ”CSM este garantul independenței justiției”. Greu de găsit o sarcină mai dificilă, descrisă în atât de puține cuvinte. De ce o fi așa de importană această independență a justiției? Nu este doar așa importantă, este fundamentală. Nicio democrație, niciun stat de drept nu poate să funcționeze fără o justiție independentă. Justiția independentă înseamnă că nimeni nu trebuie să se amestece în treaba procurorilor și a judecătorilor, dar înseamnă totodată că nimeni nu este deasupra legii. Sunt unii care chiar au impresia că sunt deasupra legii și mă refer la persoane care au poziții publice, ori așa ceva nu se poate. Statul de drept este o noțiune care s-a vehiculat intens în ultima vreme. O democrație puternică fără independența justiției, fără stat de drept nu există. Sistemul judiciar singur nu are cum să își păstreze independența, întregul aparat de stat trebuie nu doar să conștientizeze importanța acestui lucru, ci să sprijine sistemul judiciar să rămână independent. Un sistem judiciar vulnerabil este ceea ce își doresc dușmanii României (…) Dacă statul de drept devine un stat de strâmb, atunci democrația se destramă foarte ușor. Unii au numit, fără să înțeleagă foarte bine ce înseamnă asta, că România este republica procurorilor sau a judecătorilor. Un stat de drept înseamnă o colaborare loială între toate instituțiile statului. Când infractorii spun cu voce tare cum vor să îndoaie statul de drept și cum vor să facă dreptate, iar dacă dumneavoastră tăceți, pentru că ei consideră că așa este normal. Sunt politicieni care au impresia că dacă nu spuneți nimic, înseamnă că nu s-a întâmplat nimic. Sunt politicieni care cred că dacă au fost condamnați sau au fost trimiși în judecată ei de fapt sunt băieții buni pentru că ei au multe voturi în spate. Eu nu pot să fiu de acord cu așa ceva”, a spus Klaus Iohannis, la ședința CSM.

În replică, la aceste declarații extrem de dure ale lui Iohannis, Președintele Senatului a reacționat printr-o postare pe facebook:  Bănuiesc că dacă aş fi acceptat “oferta” lui Klaus Iohannis de a intra la guvernare într-o alianţă PNL-USR-PMP, acum preşedintele ar fi avut un alt discurs la adresa mea. Din păcate, domnia sa continuă discursul din campania electorală şi îi atacă pe cei pe care îi consideră adversari politici. Campania s-a terminat, iar preşedintele ar trebui să respecte votul românilor. Pentru mine şi pentru colegii din ALDE şi PSD campania s-a terminat şi important este să luăm măsurile aşteptate de români, începând cu creşterea salariului minim, creşterea pensiilor şi măsurile de natură fiscală şi de debirocratizare pentru mediul de afaceri autohton. Da, îmi doresc ca preşedintele să fie un partener în proiectele pentru România, începând cu susţinerea „statului de drept”, nu a „statului drepţi” pe care îl susţine acum. Mi-aş dori să îl aud pe Preşedintele României susţinând o lege care să reglementeze strict ascultatul telefoanelor românilor şi să penalizeze excesele şi abuzurile instituţiilor de forţă. Refuz conflictul pe care Klaus Iohannis încearcă să îl deschidă, pentru că românii s-au săturat de conflicte. Sper doar, că preşedintele va înţelege momentul în care se află România şi rolul constituţional pe care îl are.