Klaus Iohannis desființează Guvernul Sorin Grindeanu și cere Executivului să retragă de îndată ordonanțele privind grațierea și modificarea codului penal.

Iohannis iese la atac profitând de faptul că premierul nu se află în țară. Prin intermediul unui mesaj postat pe pagina sa de facebook, Președintele României cere retragerea ordonanțelor de urgență privind grațierea și codul penal.

”Proiectele de Ordonanțe de Urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicație, o spun cele mai autorizate voci din Justiție. Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație şi Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanțe de Urgenţă”, scrie Iohannis pe facebook.

La scurt timp după această solicitare a lui Iohannis, Ministrul Justiției, Florin Iordache, a avut o primă reacție printr-o intervenție telefonică la B1 TV.

„Se va discuta în guvern și răspunsul îl vom da formal atunci când vine și primul ministru. Dacă mă întrebați și pe mine personal, le-am inițiat tocmai pentru a avea puncte de vedere și opinii și la aceste  proiecte de legi, dacă stăteau în sertar și nu aveam puncte de vedere despre ce discutam? Rolul acestora a fost tocmai să avem o opinie. Punctul de vedere al procurorilor îl știam, că dumnealor au instrumentat dosarele și au obținut condamnărilor. Dar eu caut o soluție, dacă cineva îmi poate da o soluție atunci o îmbrățișăm”, a afirmat Florin Iordache, într-o intervenție telefonică la B1 Tv.