Klaus Iohannis ameninţă românii că îi bagă iar în stare de urgenţă dacă nu respectă regulile impuse de Guvernul Orban prin starea de alertă. Adică dacă nu porţi mască şi te plimbi pe stradă în grupuri mai mari de trei persoane, Preşedintele te bagă iar la izolare.

Unii au înțeles complet greșit că starea de alertă înseamnă relaxarea totală a măsurilor. Procedând așa, s-au pus atât pe ei, cât și pe ceilalți în pericol. Vă spun că, dacă regulile vor fi constant încălcate, ne îndreptăm cu siguranță spre un scenariu în care vom avea noi focare și un nou val de îmbolnăviri. Solicit autorităților locale să își asume, odată cu starea de alertă, un rol mai ferm, un rol proactiv, în gestionarea situației în comunitățile pe care le administrează. Cred că nimeni nu-și mai dorește să reintrăm în starea de urgență, dar vom fi obligați să luăm din nou această decizie în situația în care ritmul de infectare și presiunea pe spitale vor crește semnificativ” a anunţat Klaus Iohannis.

Despre cei care se opun măsurilor de combatere a coronavirusului, Iohannis spune că sunt irespinsabili: Vedem tot felul de iresponsabili care răspândesc, unii din inconștiență, alții din rea-voință, dezinformări și propagă tot soiul de teorii ale conspirației cu scopul de a cultiva neîncrederea în rândul cetățenilor.

Din 16 martie şi până în 14 mai 2020, România a fost în stare de urgenţă, timp în care au fost impuse restricţii dure de circulaţie şi muncă în ţară. Românii aveau voie să iasă din casă doar în baza unei declaraţii şi doar pentru anumite lucruri. În această perioadă, peste 310,000 români au fost amendaţi cu peste 130 milioane euro. Însă CCR a stabilit că amenzile au fost abuzive şi neconstituţionale şi că decretul lui Iohannis a încălcat Constituţia pentru că a suspendat drepturi şi libertăţi fundamentale şi că Preşedintele a legiferat prin decret, în locul Parlamentului României.