Președintele României Klaus Iohannis cere CSM stenograma ședinței în care a fost audiat și avizat pozitiv Daniel Horodniceanu, pentru a ocupa funcția de procuror șef al DIICOT, în locul Alinei Bica.

Prin adresa nr. 3/23548/05.05.2015, ministrul Justiţiei, domnul Robert Marius Cazanciuc, a înaintat Preşedintelui României propunerea de numire în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a domnului procuror Daniel-Constantin Horodniceanu, însoțită de avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

”În vederea exercitării prerogativelor de numire în funcție a procurorului-șef al DIICOT, prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Președintele României a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, spre consultare, stenograma şedinţei Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, din data de 04 mai 2015, şedinţă în care a fost intervievat candidatul propus de ministrul Justiţiei, precum şi documentele care au fost avute în vedere la adoptarea Hotărârii nr. 192/04.05.2015 a Secţiei pentru procurori, prin care a fost avizată această propunere”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Daniel Constantin Horodniceanu, propunerea lui Robert Cazanciuc pentru a ocupa scaunul lăsat liber de Alina Bica, a primit pe 4 mai 2015, aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

În şedinţa din data de 4 mai 2015, după parcurgerea activităților prevăzute în procedura de avizare, analizarea proiectului de management şi susţinerea interviului, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat – cu majoritate de voturi –  propunerea ministrului justiției de numire a domnului Daniel-Constantin Horodniceanu, procuror şef al DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi, în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Propunerea pentru numirea domnului procuror Daniel-Constantin Horodniceanu în funcţia de procuror şef al DIICOT a fost înaintată Consiliului Superior al Magistraturii de către ministrul justiţiei în data de 9 aprilie 2015”, se arată în comunicatul de presă al CSM, remis exclusivNEWS.ro.

Potrivit art. 40 lit. h din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru procurori a Consiliului avizează propunerea ministrului justiţiei de numire a procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Propunerea lui Cazanciuc a fost făcută pe 9 aprilie 2015, la cinci luni de la arestarea Alinei Bica, în dosarul despăgubirilor ilegale și umflate de la ANRP.

În prezent, procuror-șef al Serviciului Teritorial Iași – Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Horodniceanu are o vechime de 16 ani în funcția de procuror, dintre care 6 ani în funcții de conducere.

Experiență managerială anterioară: procuror-șef al Biroului Teritorial Iași – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în perioada iunie 2006 – iunie 2009, respectiv procuror – șef al Serviciului Teritorial Iași – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în perioada iunie 2012 – 2015;

Potrivit dispozițiilor art.54 alin.1 din Legea 303/2004, procurorul șef al D.I.I.C.O.T. este numit de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.