Klaus Iohannis a fost cercetat penal de DNA în două dosare, din 2006 până în 2009. Preşedintele a fost scos de sub urmărirea penală în luna mai 2010. Deși a pierdut casa în 2015, Klaus Iohannis a încasat bani din chirie pentru imobilul pierdut în instanță în 2015. Invitată la Antena 3, Oana Florea a ținut să precizeze că familia Iohannis a continuat să primească banii din chirie pentru acel imobil, amintind un răspuns pe care Raiffeisen Bank l-a transmis la o întrebare adresată de RISE Project în această chestiune.

„Raifeissen Bank, în calitate de chiriaș, nu a fost notificată de către nicio instituție cu privire la schimbarea proprietarului. Plata chiriei se face, așadar, trimestrial, conform contractului comercial în vigoare”, scrie în răspunsul dat de bancă.

Casa pe care Klaus Iohannis a pierdut-o definitiv în instanţă face obiectul unui adevărat scandal, în care şeful statului a fost cercetat, în 2000, pentru fals şi uz de fals.

La sfârșitul anilor 1990, familiile Baștea și Iohannis au fost protagonistele unui proces de retrocedare prin care au revendicat și au obținut de la stat două clădiri din centrul Sibiului. Cele două case au aparţinut lui Eliseu Ghenea. Folosind adeverințe de stare civilă false și un certificat de moștenitor încheiat prin fraudă – acte care le atestau, în mod nereal, un drept de succesiune asupra celor două case ale lui Eliseu Ghenea – familiile Iohannis și Baștea au reușit, în 1999, să scoată clădirile din proprietatea statului și să le treacă pe numele lor.

Ulterior, închiriind parterul uneia dintre ele către banca Raiffeisen, Iohannis și Baștea au încasat, vreme de un deceniu și jumătate, rente totale de aproximativ 640.000 de euro.

În emisiunea Subiectiv, de la Antena 3, Răzvan Dumitrescu a dezvăluit că au fost două testamente dubioase. Unul aparţinând lui Ghenea Eliseu, care în instanţă, în urma analizei grafologice, s-a demoinstrat că nu a fost scris de el, ci doar semnat. Şi un al doilea testament, întocmit de Baştea pentru Carmen Iohannis şi Lăzurcă Georgeta, mama soţiei preşedintelui.

Doru Ţuluş şi Claudia Mihaela Roșu sunt cei doi procurori de la DNA care l-au scos „basma curată” pe Klaus Iohannis.

Dosarul penal a sosit la D.N.A. de la Parchetul General, Secţia D.I.I.I.C.O.T., fiind de fapt dosarul nr. 42/P/2006 de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, solicitat la Bucureşti datorită valorii foarte mari a fraudei. Acest dosar, în care s-au făcut cercetări încă din anul 2006, a stat timp de trei ani la secţia condusă de procurorul Ţuluş Doru Florin, pentru ca apoi să fie retrimis în 1 octombrie 2009 tot la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia prin declinarea competenţei D.N.A.