Troc politic între Klaus Iohannis și PSD. După protestele masive care au culminat cu demisia a doi miniștri din Guvernul Grindeanu și abrogarea ordonanței 13, Klaus Iohannis și PSD au căzut la pace. Motivul? Problemele din justiție ale Președintelui și ale liderului PSD.

Klaus Iohannis îngroapă securea războiului cu PSD, la o zi după ce a pierdut definitiv casa în instanță. De teamă să nu fie demolat de propaganda PSD iar ANAF să-l pună să restituie chiria încasată ilegal din închirierea spațiului luat cu japca la Sibiu, Iohannis face troc cu social democrații. ”Trocul” pare și în avantajul lui Dragnea, care așa speră să aibă parte de o sentință blândă în instanță.

Joi, Iohannis a semnat rapid decretele de numire a noilor miniștri, fără să mai tragă de timp, iar la finalul ceremoniei de depunere a jurământului de către cei patru miniștri: Rovana Plumb la Fonduri Europene, Alexandru Petrescu la IMM-uri, Tudorel Toader la Justiție și Mihai Tudose la Economie, Președintele a lăudat Guvernul.

„Domnule Prim-ministru, iată că, după relativ puțin timp, ne întâlnim aici, în Sala Unirii, pentru prima remaniere guvernamentală. Dar circumstanțele sunt deosebite și cred că această mișcare este una bună. Doamnă Ministru, domnilor Miniștri, vă doresc succes, vă doresc un mandat bun! Înțeleg această remaniere, pe care mi-a propus-o Prim-ministrul, ca o mișcare de întărire a echipei guvernamentale. În același timp, am constatat acum, înainte să ajung în Sala Unirii, că mi-au parvenit de la Parlament două legi, Legea de respingere a Ordonanței 13 și de aprobare a Ordonanței 14. Voi promulga aceste legi mâine. Și atunci avem întrunite toate condițiile pentru a trece, domnule Prim-ministru, la normalizarea situației. Am menționat într-o alocuțiune recentă care sunt, după părerea mea, marjele de mișcare pentru revenirea la o muncă pozitivă, normală și în interesul României din partea Guvernului, și consider că ele sunt întrunite. Așadar, nu îmi rămâne decât să vă doresc mult succes, să reușiți să transformați acest Guvern într-o echipă puternică, care va face exact lucrul pe care îl așteaptă românii – să guverneze eficient, în interesul României și în interesul românilor”, a spus Iohannis.

După ceremonie, Iohannis a plecat pe altă ușă la Cotroceni alături de Dragnea și Grindeanu pentru o discuție de taină.

Liviu Dragnea a vorbit la Antena 3 despre o schimbare de atitudine a lui Iohannis față de el și Guvern: Pentru că un război dus la nesfârșit nu garantează că îl va câștiga cel care îl generează și îl întreține. Poate că s-a gândit la asta și s-a gândit că e mai importantă România. Sper să fie ceva de durată.

În mod ciudat, liderii PSD nu au spus nici pâs despre casa pierdută definitiv de Iohannis în instanță. Semn al trocului politic cu Iohannis.