Klaus Iohannis a făcut miercuri dimineață, un gest incalificabil pentru un Președinte. A încălcat Constituția României cât și regulile protocolare și de bun simț. A vrut să arate cine-i șeful în țară. Fără să sune în prealabil și să anunțe primul ministru că dorește să fie prezent la ședința de Guvern, Ioahnnis a venit la Palatul Victoria, neanunțat.

Primul Ministru al României a aflat că Iohannis vine la Palatul Victoria cu câteva minute înainte de a ajunge, de la SPP și nu de la Președinte, așa cum era normal, firesc și protocolar.

Iohannis a descins efectiv la Guvern pe nepusă masă ca să împiedice introducerea pe ordinea de zi a ordonanței privind grațierea și a celei pentru modificarea codului penal.

Klaus Iohannis le-a spus miniștrilor, în deschiderea ședinței de guvern pe care o prezidează, că „sunt doi elefanți în încăpere” – ordonanța de grațiere și ordonanța de modificare a codurilor penale. Declarația președintelui vine după ce Sorin Grindeanu a afirmat că în ședință se vor dezbate actele normative înscrise pe ordinea de zi, printre care se află OUG privind elemente legate de construcția bugetară, precum și o HG prin care să fie declarată liberă ziua de 23 ianuarie.

Președintele a spus că a fost ”invitat” la ședința de Guvern de premierul Grindeanu. Însă Primul ministru l-a dat de gol pe Iohannis și a spus jurnaliștilor în conferința de presă că el a aflat că Președintele vine la Guvern, cu doar câteva minute înainte de a ajunge.

Sorin Grindeanu: „Am aflat în momentul în care se apropia de Guvern, într-un mod informal, să spunem de la…”

Reporter: Cu un SMS?

Sorin Grindeanu: „Nu, de la cei care asigură paza… am fost informat… să fim clari, e dreptul constituţional al președintelui de a veni și de a prezida ședința de Guvern.”

Reporter: Nu presuspune o relație instituțuională?

Sorin Grindeanu: „Nu pe mine trebuie să mă întrebați asta. Dacă m-aș duce neanunțat la Cotroceni probabil că ar trebui să mă întrebați. Nu eu am mers neanunțat.”

 

Întrebat de jurnalişti dacă o colaborare instituţională nu ar presupune un anunţ sau telefon, prim-ministrul a răspuns că nu el este cel căruia trebuie să i se adreseze această întrebare. ‘Dacă m-aş duce neanunţat la Cotroceni, probabil că ar trebui să mă întrebaţi’, adăugat prim-ministrul.