Preşedintele României, Klaus Iohannis a mers joi, la şedinţa de guvern de la Palatul Victoria. Premierul Viorica Dăncilă s-a trezit pe cap cu Preşedintele care nu a anunţat-o de faptul că va dori să participe la şedinţa de guvern.

Primul Ministru, Viorica Dăncilă a declarat joi, imediat după moţiunea de cenzură din Parlament, că nu ştie dacă Preşedintele va participa la şedinţa de guvern.

Dacă domnul Președinte va veni, vom face exact ceea ce prevede Constituția României”, declarase anterior premierul Viorica Dăncilă, la Parlament.

Când a ajuns la Guvern, Dăncilă s-a trezit pe cap cu Preşedintele Klaus Iohannis. În deschiderea şedinţei de Guvern, Iohannis a spus că va prezida şedinţa de Guvenr în baza atribuţiilor conferite de Articolele 80, 86 şi 87 din Constituţia României.

„În deschidere voi face pe scurt câteva remarci legate de prezența mea în această ședință de guvern. Există întrebări, discuții, în spațiul public poate și între dumneavoastră. Participarea mea la ședința de guvern are loc în virtutea atribuțiilor oferite de Constituție . Este vorba de atribuțiile care se regăsesc în art. 80. 86 și 87. Există o clarificare a CCR care spune clar că președintele poate să participe oricând la o ședință de guvern. (…) Foarte mult specialiști și interpreți s-au referit numai la articolul 80, unde se specifică domeniile de interes. Prezența președintelui la ședințele de guvern nu poate fi nici îngrădită, nici limitată în timp. În art.87 citim foarte clar că ședințele sunt prezidate de președinte. Nu vreau să citiți prezența mea aici doar într-o interpretare constituțională. Vă rog să o interpretați în cheia unei colaborări obligatorii între noi având în vedere că ne pregătim pentru preluarea președinției consiliului UE de la 1 februarie. Prezența președintelui la ședințele de guvern nu poate să fie nici îngrădită, nici limitată. Președintele prezidează ședințele de guvern. Punct. Cred că putem să avem o întâlnire instituțional corectă ”, a declarat Klaus Iohannis după ce a enumerat articolele legislative respective.

Este pentru a doua oară când Iohanis participă la şedinţa de guvern, prima dată fiind în mandatul lui Sorin Grindeanu, în 18 ianuarie 2017, pe fondul scandalului legat de adoptarea unor acte normative privind graţierea şi modificarea Codului penal.