Președintele României Klaus Iohannis a decis vineri să îl desemneze pe Sorin Grindeanu în funcția de prim ministru. Președintele a semnat decretul privind desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcția de premier.

După o zi de amânare, Iohannis a decis să semneze decretul de numire în funcția de prim ministru a lui Sorin Grindeanu.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 30 decembrie, decretul privind desemnarea domnului Sorin Mihai Grindeanu în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată„, a anunțat Administrația Prezidențială.

Sorin Grindeanu are la dispoziție zece zile pentru formarea noului Guvern și pentru redactarea programului de guvernare cu care va merge în Parlament pentru votul de învestitură.

Într-o primă etapă, candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru trebuie să întocmească lista cu membrii guvernului și programul de guvernare, conform art. 103, alin. 2 din Constituție. Programul și lista cu membrii guvernului se trimit spre dezbatere Camerei Deputaților și Senatului în termen de 10 zile de la desemnarea premierului.

Birourile permanente ale celor două camere transmit programul de guvernare și lista guvernului tuturor deputaților și senatorilor, se arată la art. 85 din Regulamentul ședințelor comune al Camerei Deputaților și Senatului.

Tot birourile permanente trebuie să stabilească data ședinței comune a comisiilor permanente și a ședinței comune a celor două camere, în cadrul cărora vor avea loc audierile miniștrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Ședința comună nu poate fi stabilită la o dată care să depășească 15 zile de la primirea programului și a listei guvernului.

Fiecare candidat pentru funcția de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de comisiile de specialitate ale celor două camere. Candidații vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează și le prezintă candidatului pentru funcția de prim-ministru.

După audieri și acordarea avizelor, se convoacă ședința comună a camerelor, în cadrul căreia premierul desemnat prezintă parlamentarilor lista de miniștri și programul de guvernare. Urmează dezbaterile pe marginea programului și listei cu membrii guvernului, astfel încât, la cererea liderilor de grup, președintele de ședință le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere.

După încheierea dezbaterilor, deputații și senatorii votează, cu majoritate absolută, propunerea de acordare a încrederii guvernului. Votul este secret cu bile.

Dacă noul guvern a fost validat de parlament, primul-ministru și membrii guvernului vor depune individual jurământul în fața Președintelui României. Guvernul, precum și fiecare ministru în parte își exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.

În cazul în care guvernul nu a fost validat, președinții celor două camere îl informează de îndată pe Președintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcția de prim-ministru.

În situația în care parlamentul respinge două solicitări de învestitură a guvernului, Președintele României poate să dizolve parlamentul. Pentru a putea fi inițiată de către președinte procedura dizolvării parlamentului, este nevoie ca legislativul să nu fi acordat votul de încredere pentru formarea guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după consultarea președinților celor două camere și a liderilor grupurilor parlamentare.