La o construcție nouă sau atunci când se începe renovarea, instalația electrică este prima de care se ocupă specialiștii. Aceasta este complexă, cuprinde toată casa, este fragilă și urmată de lucrări la pereți, fiind în mare parte ascunsă. Așadar cine se apuca să facă într-o altă ordine aceste lucrări va regreta ulterior, pentru că accesul la instalația electrică este condiționat de alte reparații ulterioare.

Într-o lume în care muncitorii fac totul pe repede înainte, necunoscătorul adică proprietarul riscă să rămână cu munca de mântuială. Iată ce mențiuni fac specialiștii despre instalațiile termice și cele sanitare, care este ordinea corectă acestora.

Instalația sanitară și termică a casei

Întregul proiect depinde de coloana principală, cea care alimentează cartierul. Sunt folosite materiale precum polipropilena și polietirena, cu țevi zincate sau PPR, în funcție și de bugetul alocat. În funcție de complexitatea cazului se va apela sau nu la o firmă specializată care să proiecteze noua instalație. Cel mai adesea, renovările implică schimbul de țevi sau extinderi pe verticală sau orizontală.

La capitolul instalație termică, aceasta este realizată de regulă după cele două menționate. În ultimii ani există interes cu precădere asupra centralelor termice pe gaz și pentru cele pe bază de lemn în cazul celor care locuiesc la casă. Totuși sursa la propriu de căldură poate fi și alta, distribuția de căldură depinzând de circuitul clasic, prin radiatoare.

Alegerea tipului de instalație și de centrală depind de factori precum randamentul termic al locuinței, suprafața de încălzit, numărul de persoane care locuiesc, printre altele. Magazinul Shop Einstal dispune de variante diverse și la acest capitol, atât în ceea ce privește tipurile de centrală, cât și echipamente adiacente – țevi, fitinguri, radiatoare etc. Sunt opțiuni ce pot fi triate și în funcție de preferințele de brand, de ce nu.

Recomandări privind instalațiile termice și sanitare

Specialiștii vorbesc nu doar de un plan bine pus la punct, de montaj corespunzător și de produse de calitate, ci și de decizii care afectează pe termen lung. Iată câteva recomandări de avut în vedere:

După ce instalațiile acestea au fost realizate este de preferat a nu zidi în totalitate accesul la ele. O ușă de vizitare sau o gură de acces trebuie să rămână. Însă aceasta poate fi mascată eficient și estetic pentru că în comerț sunt astfel de plăci din plastic de obicei ce se montează/demontează ușor.

În funcție de specificul fiecărei construcții există anumite situații în care țevile trebuie să respecte curbe. Se vor folosi coturi, S-uri și țevi care să permită îmbinarea corectă, însă este de preferat să se evite un număr mare de astfel de curburi. Alimentarea și traseul până la coloană ar trebui să fie unul cât mai simplificat și scurt.

Instalația electrică nu trebuie să fie lângă sursa de apă, gaz sau canalizare. Aceasta se va monta sus, singurele fire coborâte sunt cele spre prize, însă ca tendință actuală și acestea sunt în ultima vreme nu foarte jos amplasate.

Să lămurim un mit – cine alege și cumpără produsele necesare

Desigur că specialistul va cere acele elemente cu care lucrează de obicei. Asta nu înseamnă că preferințele fiecăruia sunt anulate de ceea ce se impune de către executant. Renovările nu sunt realizate oricând, așadar ar fi bine să existe un consens despre ce și cum se poate implementa.

Spre exemplu, la capitolul elemente sanitare un sifon instalat în pardoseala ceramică a băii previne inundațiile și infiltrațiile de apă pe zone mai extinse, prin faptul că apă este preluată și dirijată datorită unei pante specifice, realizată din faza de instalare a sifonului. Sunt instalatori care nu cunosc acest aspect.

De asemenea, pentru cei care doresc să renoveze din perspectiva anilor moderni actuali și ținând cont de tendințe de viitor, cu duş fără cădiţă, cu duş fără clasica închidere cu uși, în cabină; au nevoie de instalare de rigolă în aceste cazuri. Aceasta va fi scurgerea eficientă a dușului, un element ce va deveni parte din instalația sanitară a băii. Rigola trebuie să respecte necesitatea unui anumit debit de apă și nu numai, iar estetic ar trebui să se încadreze în decorul băii, motiv pentru care grătarul său, partea vizibilă ar putea fi ales după un model anume. Astfel de elemente pot fi de asemenea achiziționate de la Shop Einstal.