Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a finalizat lucrările de implementare şi punere în funcţie a instalaţiei de centralizare electrodinamică a traficului în staţia Gen. Nicolae Dăscălescu, staţie situată pe secţia Deda – Târgu Mureş – Războieni.

Lucrările de centralizare electrodinamică a traficului feroviar din staţia CF Gen. Nicolae Dăscălescu au fost incluse în prima etapă de implementare a programului PRINCE pentru centralizarea staţiilor de cale ferată dotate cu instalaţii mecanice, cu termen de finalizare 30 noiembrie 2016. Costurile de execuţie se ridică la aproximativ 1,2 milioane lei, şi au fost asigurate din surse proprii ale companiei.

În cadrul programului s-au executat lucrări la infrastructura şi suprastructura feroviară pentru introducerea sistemului de centralizare electrodinamică în staţia CF Gen. Nicolae Dăscălescu, bloc de linie automat pe intervalul de staţii Târgu Mureş Sud – Gen. Nicolae Dăscălescu şi montarea unei bariere automate la trecerea la nivel dintre Târgu Mures Sud şi Gen. Nicolae Dăscălescu.

Principalele beneficii ale sistemului de centralizare electrodinamică din staţia CF Gen. Nicolae Dăscălescu vizează creşterea capacităţii de trafic cu efecte directe în reducerea timpilor de mers, creşterea gradului de siguranţă în staţie şi în linie curentă, reducerea timpilor de aşteptare a vehiculelor auto la bariera dintre Târgu Mureş Sud şi General Nicolae Dăscălescu şi, nu în ultimul rând, reducerea costurilor de exploatare în această staţie cu aproximativ 650.000 de lei/an.

Etapa a II-a a programului PRINCE va continua în perioada 2017-2019, prin implementarea sistemului de centralizare electrodinamică în alte 6 staţii – Aluniş Mureş, Dumbrăvioara, Sânpaul, Iernut, Luduş şi Gligoreşti, iar impactul financiar final al programului PRINCE (2 etape) va avea ca rezultat o reducere a cheltuielilor de exploatare cu 4,2 mil lei/an pe secţia CF Deda – Târgu Mureş – Războieni.