DNA a afectat independenţa justiţiei pentru că a cerut dosarul civil în care Laura Codruta Kovesi a cerut un milion de lei despăgubiri de la jurnaliştii Antena 3, cu o zi înainte de pronunţarea sentinţei la Curtea de Apel Ploieşti.

Inspecția Judiciară a constatat faptul că Laura Codruța Kovesi a adus atingere independenței judecătorilor, după ce în procesul contra jurnaliștilor Antena 3 a solicitat documentele de la dosar, ”pentru un dosar penal” aflat în instrumentarea DNA.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru, citat de luju.ro, „Inspectorii judiciari ai Direcției de inspecție judiciară pentru judecători au concluzionat că formularea unei cereri de către DNA în manieră și circumstanțele descrise poate constitui o atingere adusă independenței magistraților”.

Depunerea de către DNA în dosarul civil Kovesi-Antena 3 a unei adrese în care făcea referire la existența unui dosar penal care ar avea legătură cu speță civilă poate fi de natură a aduce atingere judecătoarelor care au soluționat cauza, respectiv Marilena Panait și Valentina Gheorghe de la Curtea de Apel Ploiești.

În scrisoarea pe care jurnaliștii Antena 3 Mihai Gâdea, Radu Tudor, Bianca Nae, președintele GIP Mugur-Cristian Ciuvica și senior editorul Lumeajustitiei.ro Răzvan Savaliuc au transmis-o în dată de 8 martie 2018 la CSM au solicitat membrilor Consiliului să ia act de faptul că, înainte de ultimul termen al dosarului, DNA a trimis la dosar o adresă care a semănat teamă pentru părți și mai ales pentru judecătorii cauzei, cerând toate actele din dosarul civil pentru instrumentarea unui dosar penal, nr. 853/P/2016, fără să precizeze la ce se referă acest dosar și pe cine vizează, fiind astfel de natură să afecteze grav chiar judecată din fond.

Curtea de Apel Ploieşti a decis ca jurnaliştii Antena 3, Mihai Gâdea şi Bianca Nae, împreună cu analistul politic Mugur Ciuvică, să îi plătească lui Kovesi, daune morale în valoare de 300,000 de lei pe motiv că au denigrat-o în emisiunea Sinteza zilei când au spus că l-a protejat pe Traian Băsescu şi pe fratele său, Mircea Băsescu.