Informaţii utile despre învechirea vinului

Inainte de a plati o avere pentru un vin trebuie sa stii ca pretul ridicat nu garanteaza potentialul de invechire al acestuia. De fapt, majoritatea vinurilor nu sunt facute pentru a fi invechite, ceea ce presupune ca e de preferat sa nu le consumam mai tarziu de cativa ani de la data productiei.

In general, un vin rosu poate fi consumat in primii cinci ani, pe cand cel alb si rose in decurs de doi, trei ani. Totusi, exista cateva caracteristici pe care sa le avem in vedere, astfel incat sa stim cum sa alegem un vin bun cu potential de invechire, iar pe langa sfaturi, crama Budureasca iti propune si cateva optiuni grozave.

In primul rand, ne uitam dupa densitatea culorii, mai precis cat de opaca este. In al doilea rand, vinurile care pot fi invechite contin un nivel mai ridiat al taninurilor intrucat acestea din urma joaca rolul de antioxidanti si ajuta la pastrarea prospetimii vinului. Vinul rosu desfacut dupa 15 ani poate avea un gust usor aspru.

Mai departe, si aciditatea este un bun indicator cu privire la potentialul de invechire al unui vin, iar cele rosii cu o aciditate mai mare, de regula, rezista mai bine in timp. Acestea prezinta un nivel mai scazut la pH-ului, astfel ca inhiba modificarile chimice care pot avea loc, printre care si oxidarea. Nu in ultimul rand, un vin care nu este complex de la inceput, cu siguranta, nu va fi nici ulterior, astfel ca nu merita invechit.

Un vin alb cu potențial de invechire trebuie sa aiba culoarea aproape transparenta. Similar celor rosii, si vinurile albe rezista mai bine in timp atunci cand au un nivel mai mare al aciditatii.

Daca intentionezi sa invechesti un vin este necesar sa fii atent la conditiile de depozitare. Un beci poate fi potrivit pentru ca dispune de temperatura stabila care nu afecteaza modul in care se invecheste vinul. Nivelul de umiditate trebuie sa fie de circa 75%, iar daca dopul este din pluta, atunci sticla trebuie sa fie pastrata pe lateral pentru a nu risca uscarea si deterioarea dopului.

Dupa ce asiguri conditiile potrivite tot ce trebuie sa mai faci este sa alegi vinul potrivit pentru invechire, iar crama Budureasca iti vine in ajutor. Reserve (2008) din gama Origini Vinotecă este o alegere excelenta. Este un vin rosu cu o culoare deosebita, un nas compus din arome de gem de padure si gust bogat de fructe de padure cu note de ierburi aromatice. Taninurile moi dezvaluie un postgust lung, iar temperatura ideala de servire este intre 16 – 18 grade. A fost maturat timp de 12 luni in butoaie de stejar si se livrează în cutie de colecție din lemn, cu certificat de autenticitate.