Ordonanța de urgență numărul 13/2017, emisă de Guvernul Grindeanu pe 31 ianuarie 2017, NU POATE FI ABROGATĂ. În ciuda protestelor masive din ultimele patru zile, Guvernul Grindeanu nu are cum să abroge în acest moment, ordonanța prin care se modifică patru articole din codul penal și de procedură penală.

Potrivit legii, o ordonanță emisă de Guvernul României, poate să fie modificată și/sau abrogată, doar după ce aceasta intră în vigoare.

Întrucât ordonanța numărul 13 din 31 ianuarie 2017 intră în vigoare abia pe 11 februarie 2017 la ora 00,00, Guvernul nu o poate abroga și modifica.

Altă veste catastrofală este aceea că dacă intră în vigoare fie și pentru o secundă, ea își produce efecte juridice.

Drept urmare, singura posibilitate legală de a opri efectele ordonanței Grindeanu este ca aceasta să fie declarată neconstituțională de către judecătorii CCR înainte de intrarea ei în vigoare.

Însă, nu se știe dacă Curtea Constituțională decide că Ordonanța Grindeanu este neconstituțională în integralitatea ei sau doar parțial.

Cei nouă judecători ai Curții Constituționale a României au u decizie foarte grea, întrucât, la presiunea străzii, trebuie să decidă cu privire la contestația depusă vineri de Avocatul Poporului. Dar și asupra contestațiilor depuse de Președintele României, Consiliul Superior al Magistraturii și a Procurorului General al României.

De precizat că în acest moment, ”Abuzul în serviciu” prevăzut la articolul 297 din Codul Penal, a fost declarat ca fiind neconstituțional în luna iulie 2016 de către CCR și întrucât Parlamentul României și Guvernul Cioloș nu au pus articolul 297 în acord cu decizia CCR în decurs de maxim 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei CCR, nu se mai aplică în România.

Conform Art. 31 (3) din Legea 47/1992 privind functionarea Curtii Constitutionale a României: “Dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare constatate ca fiind neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției.”

Art. 297 Cod penal și-a încetat efectele la 23 august 2016

Mai exact, nicio persoană care a comis abuz în serviciu, NU MAI ESTE cercetat penal în prezent, întrucât ”abuzul în serviciu” a fost declarat neconstituțional de CCR. Adică în rpezent, pentru că nici Guvernul Cioloș și nici Parlamentul nu au modificat articolul 297, infracțiunea de abuz în serviciu nu mai există în România și drept urmare nimeni nu mai poate fi cercetat penal pentru această faptă.

Prin modificarea articolului 297 de către Guvernul Grindeanu prin intermediul ordonanței 13, abuzul în serviciu este reintrodus în legea penală începând cu 11 februarie 2017, dacă ordonanța va fi declarată constituțională de către CCR.