Infiintari firme si gazduire sediu social

Orice afacere incepe cu o idee si cu visul de a pune acea idee in practica. Iar printre pasii pe care ii ai de facut pentru a ajunge de la o simpla dorinta la realizari concrete, masurabile in cifre de afaceri sau profit se numara insasi etapa in care infiintezi o firma in Romania.

Cea mai buna si des folosita forma juridica pentru desfasurarea unei activitati este societatea cu raspundere limitate (SRL). Aici o sa ai nevoie de servicii de contabilitate pentru un Expert contabil Timișoara sa se ocupe de evidenta contabila a firmei.

Componentele unei firme sunt:

1. Denumire – orice firma trebuie sa aiba un nume
2. Persoane – in functie de firma se vor numi: asociati, administratori, actionari, titulari etc.
3. Capital social – o suma de bani (minim 200 lei) care se depun in banca pentru inceperea activitatii firmei
4. Sedii – orice firma trebuie sa aiba cel putin un sediu
5. Activitati – ce activitati vei desfasura cu firma

Potrivit legii nr. 31/1990, cu modificarile aferente (Legea nr. 163/2018), privind societatile comerciale, organizarea afacerii poate lua mai multe forme:

PFA – Persoana fizica autorizata
II – Intreprindere individuala
IF – Intreprindere familiala
SRL- Societate cu raspundere limitata
SRL-D – Societate cu raspundere limitata – debutant
SA – Societate pe actiuni
ONG, Asociatii si Fundatii – oganizatii non-profit

SRL-ul este printre cele mai utilizate forme de organizare juridica deoarece este foarte flexibila si accesibila. Iti poti infiinta un SRL si daca nu ai mai multi asociati, poti fi asociat unic.
O alta persoana importanta in structura societatii cu raspundere limitata este administratorul.

Acesta este reprezentantul legal al societatii, cel care reprezinta societatea si angajeaza raspunderea juridica a acesteia. Acest lucru inseamna ca el este cel care poate semna contracte, spre exemplu, in numele societatii, precum si toate actele si documentele contabile. Toate aceste puteri vin si cu o mare responsabilitate: daca ceva nu este in regula in activitatea societatii, administratorul este cel care raspunde pentru asta. Un al doilea mare avantaj se refera la faptul ca intreaga documentatie de care ai nevoie pentru deschiderea PFA-ului va fi intocmita de firma specializata in infiintare PFA Timisoara.

Legislatie SRL

Legea care reglementeaza actele si pasii necesari pentru infiintarea SRL este Legea societatilor nr. 31/1990 – cu modificari (Legea nr. 163/2018). Capitalul minim pentru infiintarea PFA este de 200 de lei. Spre deosebire de PFA, unde proprietarii firmei raspund in caz de insolventa cu averea proprie, asociatii in cadrul unui SRL raspund doar cu patrimoniul inregistrat al companiei. Numarul de asociati este limitat la 50 intr-un SRL, insa o persoana fizica sau juridica poate sa fie asociat unic.

In ciuda faptului ca majoritatea celor care aleg sa devina anterprenori opteaza pentru varianta de societate comerciala de tip SRL, infiintarea unei astfel de firme implica respectarea unor pasi si intocmirea unei documentatii. In cazul in care vrei sa lasi pe seama unor specialisti in infiintare SRL Timisoara intreg acest demers, trebuie sa stii ca poti gasi o multime de firme specializate in prestarea de astfel de servicii. Pentru a avea siguranta ca faci alegerea potrivita atunci cand vine vorba despre firma la care sa apelezi pentru infiintare firma Timisoara este important sa ai in vedere o serie de aspecte.