După trei luni de pauză, un nou tânăr rănit în incendiul produs pe 30 octombrie 2015 în Club Colectiv din București, a încetat din viață.

Pe 21 decembrie 2015, se înregistrase ultimul deces, iar atunci bilanțul era de 63 de morți. Azi, la Spitalul Floreasca din București, un tânăr ars în incendiul din club, a încetat din viață, astfel că bilanțul a ajuns la 64 de morți.

Polițistul Mihai Ionescu, ajuns la locul tragediei la scurt timp după anunțarea incendiului la 112, povestește clipele de groază la care a asistat în acea noapte.

“Abia intrasem în tura de noapte când l-am auzit prin staţie pe unul dintre colegii mei că este nevoie de mai multe ambulanţe, de ajutor. În şaseşapte minute am fost acolo. Ambulanţele încă nu ajunseseră. Eram doar şase poliţişti care încercam să facem ceva”, rememorează agentul şef Ionescu. E supărat că o aşa tragedie ar fi putut fi uşor evitată. “Un extinctor şi două jeturi date la timpul lor şi focul nu s-ar mai fi extins. Aşa însă…Continuau să iasă dintr- un nor negru de fum înecăcios, care te sufoca chiar şi afară, în aer liber. Nici nu puteam deosebi dacă sunt bărbaţi sau femei. Erau doar nişte trupuri negre care umblau. Fără păr pe cap, cu feţele arse, cu pielea şi carnea căzută până la os… Ca nişte zombi… Toţi ne întrebau cum arată. Ce să le fi spus?!? Îşi mai spuneau unul altuia ce răni au la faţă. Unul dintre ei stătea ghemuit pe nişte trepte şi spunea întruna, gâtuit, «Doamne, ce am păţit»? La un moment dat, şi-a pus a deznădejde mânile pe faţă, dar, când a tras palmele, pielea feţei i-a rămas în palme… Toată faţa îi era în palmele. Groaznic…”, povesteşte Mihai Ionescu.

Polițistul spune că era înconjurat de oameni fără feţe şi care în loc de degete aveau doar nişte oase. În fața ochilor vedea doar trupuri acoperite de o imensă rană roşie amestecată cu resturi de haine. Urlete, gemete, strigăte de ajutor şi un miros greu de carne arsă.

“Cum să-i fi ajutat? I-aş fi luat în braţe, dar nici nu aveam de unde să-i apuc, pentru că pocnea pielea pe ei. Îmi era teamă că acolo unde pun eu mâna se ia pielea, cade carnea. Le-aş fi provocat şi mai multă suferinţă. Pe cei mai valizi îi transportam ţinându- i de sub braţe. Pe cei foarte arşi îi puneam să se sprijine în vârful degetelor de palmele mele. Aşa îi duceam, încet, la medici, timp în care ne întrebau de o mie de ori cum arată, de ce nu pot să clipească? De ce? Pentru că nu mai aveau pleoape, erau arse… dar ce să le spun?”, îşi aminteşte polițistul.

Mihai Ionescu a fost șocat de tragedie și mărturisește că la intrarea în acel blestemat container, zeci de trupuri fuseseră prinse în ghearele morţii de flăcările ucigaşe: I-am luat rând pe rând şi i-am pus într-o hală, pe nişte paleţi din lemn. Focul le topise feţele, de pe unii carnea căzuse până la os şi nu mai aveau ochi. Atunci mi-au venit în minte secvenţe legate lagărele de concentrare. M-a şocat. Aşa ceva nu se poate uita.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență spune că a primit pe 24 septembrie 2015, o notificare de la Club Colectiv prin care se preciza faptul că vor avea loc concerte în club și drept urmare au solicitat prezența unui echipaj de pompieri. Această solicitare a fost trimisă de la IGSU la ISU București, unde pompierii au ignorat-o complet.

”În data de 24.11.2015 Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a recepţionat o sesizare din partea mass-media care semnala existenţa unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros în Fabrica PIONIERUL – etaj 1 şi Club Colectiv (pentru zilele de 25 şi 26.09.2015), anterior producerii tragediei din data de 30.10.2015. La primirea sesizării, inspectorul general al IGSU a informat şeful DSU, care a dispus în regim de urgenţă efectuarea unei verificări la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Din datele preliminare reieşite în urma verificării a rezultat faptul că documentul a fost identificat în corespondenţa primită de IGSU la data de 23 septembrie 2015, în jurul orei 23.30. Întrucât soluţionarea documentului era de competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, acesta a fost redirecţionat unităţii în cauză, în dimineaţa zilei de  24 septembrie 2015, pentru evaluare şi măsuri. La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov au fost transmise două adrese către organizatorul evenimentului – EMAGIC – fără a rezulta că au fost efectuate verificări la faţa locului”, se arată în comunicatul de presă al IGSU, remis exclusivNEWS.ro.

În urma acestei dezvăluiri și a anchetei interne derulate, conducerea ISU București a fost suspendată.

”Pentru asigurarea obiectivităţii activităţilor de verificare, până la finalizarea acestora, inspectorul general al IGSU a dispus punerea la dispoziţie a cadrelor din comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. În cursul zilei de astăzi, inspectorul general al IGSU va desemna noua comandă, pentru  asigurarea temporară a conducerii unităţii”, se arată în comunicatul IGSU.

Incendiul s-a produs pe 30 octombrie 2015, în jurul orei 22,30, în Club Colectiv în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity.