Medicul Valentin Boldea pune sub semnul întrebării modul în care se fac statisticile COVID în România cât şi veridicitatea datelor. Medicul susţine că prin analiza statisticilor oferite de autorităţi în timpul epidemiei de COVID-19 rezultă situaţii stranii.

Medicul a descoperit o situaţie ciudată în sptiale la Galaţi şi Brăila. Dacă la Galaţi sunt raportate 539 de infectări şi decese, la Brăila, situată la doar 20 de kilometri distanţă, sunt doar 19 persoane infectate şi niciun deces.

Dacă raportăm numărul de decese la numărul total de cazuri de îmbolnăvire, Galaţiul este judeţul cel mai afectat cu un indice de mortalitate mult peste media pe ţară.Ori judeţul Galaţi a raportat şi a efectuat după o metodologie unică aceste anchete epidemiologice, ori judeţele din jur au avut criterii diferite în efectuarea anchetelor epidemiologice ”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul Valentin Boldea.

Medicul le cere specialiştilor să verifice modul în care au fost făcute raportările. El susţine că este posibil să fi fost erori de raportare în condiţiile în care numeroşi gălăţeni s-au infectat, deşi în regiunea sud-est a ţării numărul de infectări este foarte mic.

Valntin Boldea cere o analiză a modului în care au fost făcute testele de depistare a infecţiei COVID-19: Constatăm o neuniformitate în aplicarea criteriilor de eligibilitate pentru aceste teste de depistare a infecţiei cu COVID-19 (…) La nivel naţional trebuie să se stabilească o strategie unitară, cu criterii foarte bine puse la punct, astfel încât să nu mai avem asemenea distorsiuni şi situaţii destul de ciudate.

Şeful DSP Brăila spune că există o practică unitară în ceea ce priveşte raportările şi că au fost respectate întocmai procedurile care prevedeau atribuirea unor coduri de caz tuturor suspiciunilor.

Grupul de Comunicare Strategică spune că în judeţul Galaţi sunt 557 de persoane infectate şi 81 de decese cauzate de virus, în timp ce în judeţul Suceava sunt 3.472 de persoane infectate dintre care au murit 189.