Securitatea si sanatatea in munca sunt mereu pe primul plan, indiferent de proiecte, de amploarea lor, de domeniile in care se deruleaza acestea. Autoritatile sanctioneaza drastic firmele care respecta legislatia si nu se asigura ca muncitorii sau angajatii isi pot desfasura activitatea intr-un mediu care sa nu le puna in pericol sanatatea si securitatea.

De mai bine de 10 ani legislatia noastra impune existenta unui coordonator ssm pentru orice proiect, in fazele de proiectare si de executie. Coordonatorul de Securitate si Sanatate in Munca isi preia atributiile imediat dupa desemnarea sa de catre manager sau beneficiarul de proiect. El trebuie sa aiba experienta, sa cunoasca toate schimbarile legislative, sa fie in stare sa evalueze situatii si cazuri si sa stabileasca daca au fost intocmite toate conditiile cerute de legile aplicabile.

Pentru fazele de proiectare coordonarea ssm presupune si elaborarea de planuri de securitate si sanatate, de dosare de interventii, dar si deschiderea registrelor de coordonare. La executia proiectului coordonatorul SSM va verifica existenta declaratiei prealabile semnate si aduse la cunostinta celor vizati, dar si transmiterea sa catre ITM cu cel putin 30 de zile inainte de a exista lucrari in desfasurare.

E bine de stiut ca in atributiile coordonatorului SSM se pot regasi si verificarea planurilor proprii ale contractorului general si ale subcontractorilor, coordonarea si verificarea instructajului facut personalului pe linie de securitatea muncii, coordonarea cercetatii accidentelor de munca aparute si inregistrarea lor, tinerea evidentelor accidentelor existente.

De obicei e recomandat sa alegei coordonatorii SSM din firme cu experienta specializate in astfel de activitati, coordonatori cu experienta vasta, studii superioare si pregatire de specialitate in domeniul respectiv, pregatire actualizata la trei ani cel putin.

E important de retinut ca securitatea si sanatatea in munca in orice proiect nu sunt negociabile si trebuie supravegheate cu mare atentie si cu raspundere pentru evitarea oricaror accidente si eficientizarea lucrului la proiectul respectiv. Pentru cei care neglijeaza angajarea unor coordonatori SSM legea impune amenzi dure si pedepse care cad sub incidenta Codului Penal.