Manusile de protectie sunt menite sa actioneze ca o bariera contra microbilor sau substantelor dure cu pielea, indiferent de materialul din care se realizeaza. In functie de context, manusile de protectie se clasifica in mai multe categorii.

Tipuri de manusi de protectie

  • Manusi de protectie pentru rezistenta termica- proprietatea principala a acestori manusi este ca protejeaza in fata temperaturilor ridicate si previn aparitia unor arsuri pe piele.
  • Manusi de protectie pentru sudura- in majoritatea cazurilor, aceste manusi sunt realizate din piele si protejeaza in fata radiatiilor rezultate din procesul de sudura.
  • Manusi de unica folosinta- ele sunt create din materale sintetice si se utilizeaza in industria alimentara, medicala etc.
  • Manusi pudrate- aceste manusi au la interior pudra de talc sau amidon de porumb. Existenta acestei pudre favorizeaza modul in care manusa se muleaza pe mana posesorului. Cu toate acestea, pudra folosita poate provoca reactii alergice.
  • Manusile nepudrate- nu contin pudra de talc sau amidon de porumb.
  • Manusile din latex- ele protejeaza contra agentilor patogeni si a microbilor.
  • Manusile din nitril- ele sunt o alternativa a manusilor din latex, deoarece manusile din latex cresc sansele de a dezvolta reactii alergice.

Ce este nitrilul?
Nitrilul este un cauciuc sintetic care spre deosebire de latex nu prezinta riscul de a provoca reactii alergice. S-a constatat ca folosirea in mod regulat a manusilor din latex favorizeaza aparitia reactiilor alergice.  Acest tip de manusi sunt folosite cu precadere in industria medicala si alimentara.

Manusile din nitril nepudrate folosite in domeniul medical

Aceste manusi previn contaminarea cu diversi agenti patogeni care exista in sange. Ele sunt testate in prealabil si se respecta indicatiile legate de folosirea lor si sunt  precizate in directivele europene din acest profil. Ele sunt utilizate in realizarea unor interventii medicale cu risc ridicat sau in stomatologie.

Manusile din nitril nepudrate  folosite in sectorul industrial

Manusile din nitril pentru industria alimentara nu sunt la fel de strice precum cele din domeniul medical. Cu toate acestea, ele  trebuie sa prezinte un nivel ridicat de rezistenta la intepare si trebuie sa protejeze eficient in fata substantelor chimice. In sectorul industrial se include industria alimentara, auto etc. In industria alimentara aceste manusi reprezinta o alternativa mult mai igienica de pregatire a felurilor de mancare.

Manusi din nitril ieftine

Manusile din nitril nepudrate  sunt o alternativa potrivita pentru persoanele care au mainile sensibile. Acest tip de manusi nu contin pudra interioara( pudra de talc sau de amidon) si nici nu prezinta acelasi risc de a provoca reactii alergice ca in cazul manusilor din latex. Probabil ca impresia generala despre o varianta sigura este ca ea nu se poate afisa la un pret accesibil. Cu toate acestea, manusile din nitril nepudrate au preturi accesibile si sunt potrivite pentru persoanele cu pielea sensibila.

Asadar, manusile din nitril au aparut ca o alternativa a manusilor din latex. Caracteristica lor principala este ca te protejeaza de agenti patogeni si sunt rezistente in fata taieturilor. Spre deosbire de manusile din latex ele nu prezinta riscul de a-ti provoca reactii alergice.