Imagini cutremurătoare în Siria. Regimul președintelui Bashar al-Assad este acuzat de oboziţia din Siria că a stat la originea ‘atacului chimic’ care s-a soldat cu cel puțin 58 de morți, într-un fief al insurgenților și jihadiștilor, în nord-vestul Siriei.

Cel puțin 11 copii se numără printre persoanele ucise în raidul aerian care a lovit localitatea Khan Shaykhun, în provincia Idlib, a anunțat organizația Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Surse medicale din Khan Shaykhun au relatat că intoxicarea s-a manifestat la victime prin stări de leșin, de vomă și spumă la gură. Fotografii ale militanților arată membri ai Căștilor Albe, forțele de securitate din zonele insurgenților, stropindu-i cu apă pe răniți.

Bilanțul s-a agravat pe parcursul dimineții, pe măsură ce victimele au decedat ‘după ce au fost transportate la spitale’, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Coaliția Națională, importantă componentă a opoziției siriene, a acuzat ‘regimul criminal al lui Bashar’ că a efectuat acest raid cu ‘obuze conținând gaz chimic’. Ea i-a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ‘convoace o reuniune de urgență după această crimă și să declanșeze imediat o anchetă’.

Provincia Idlib, din care o bună parte se află sub controlul unei alianțe a insurgenților și jihadiștilor, este cu regularitate ținta unor atacuri ale regimului de la Damasc. Ea a fost lovită, de asemenea, de raiduri ale coaliției antijihadiste conduse de SUA.

Regimul lui Bashar Al-Assad poartă ‘principala responsabilitate’ pentru atacul chimic ‘oribil’ din fieful rebelilor și jihadiștilor în nord-vestul Siriei, soldat cu cel puțin 58 de morți, a afirmat marți șefa diplomației UE, Federica Mogherini, potrivit AFP.

Guvernul sirian a dezmințit folosirea de arme chimice în acest război care a făcut deja peste 320.000 de morți din martie 2011. Regimul sirian a ratificat în 2013 Convenția privind interdicția armelor chimice.

Experți ai Națiunilor Unite pe probleme de crime de război au anunțat marți că întreprind o anchetă în legătură cu un presupus atac cu armă chimică împotriva orașului sirian Idleb, precum și în ce privește relatările despre un atac ulterior asupra unei instituții medicale unde primeau îngrijiri persoane rănite, relatează Reuters.

Potrivit președintelui Comisiei de anchetă privind Siria, expertul brazilian Paulo Pinheiro, ”este neapărat necesar ca cei care au comis astfel de atacuri să fie identificați și trași la răspundere”.

În octombrie 2016, Consiliul de Securitate al ONU a primit un raport în care se conchidea că armata siriană a efectuat un atac cu arme chimice, fără îndoială clor, asupra Qmenas, în provincia Idlib, la 16 martie 2015.

Într-un raport precedent, comisia de anchetă, denumită Joint Investigative Mechanism (JIM), a conchis că elicoptere militare au răspândit gaz de clor asupra a cel puțin două localități din provincia Idlib, la Talmenes în 21 aprilie 2014 și Sarmin în 16 martie 2015.

Atenţie, imaginile din acest video vă pot afecta grav emoţional.