Ilie Năstase primește o veste catastrofală din Marea Britanie. Scandalul din Fed Cup se lasă cu interdicții pentru marele tenismen român. Acesta nu va fi invitat la ediţia din acest a turneului de la Wimbledon şi ar putea fi oprit la poartă dacă va încerca să intre, au anunţat miercuri organizatorii.

Britanicii se răzbună crunt pe Ilie Năstase. În vârstă de 70 de ani, fost câştigător la Roland Garros şi US Open şi căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, este suspendat provizoriu de la toate evenimentele organizate de Federaţia Internaţională de Tenis, din cauza comentariilor presupus rasiste şi sexiste pe care le-a făcut la meciul cu Marea Britanie.

Preşedintele All England Club, Philip Brook, a afirmat că el „condamnă” comportamentul lui Năstase, cel care a disputat două finale la Wimbledon.

„El nu va primi anul acesta o invitaţie la Royal Box„, a indicat Brook într-o conferinţă de presă.

Directorul executiv al All England Club, Richard Lewis, a mers şi mai departe, declarând că Năstase „ar putea fi oprit la poartă” dacă va încerca să intre la meciuri cu bilet.

În timpul întâlnirii România – Marea Britanie, de la Mamaia, în setul secund al meciului dintre Sorana Cîrstea şi Johanna Konta, la scorul de 2-1 pentru româncă, Ilie Năstase a avut o discuţie cu arbitrul de scaun, iar după intervenţia arbitrului oficial a fost trimis în tribună, pentru ca apoi să fie evacuat din incinta terenului.

ITF a revenit cu un comunicat şi a anunţat că Năstase a fost eliminat de la întâlnirea cu Marea Britanie, după mai multe incidente şi ”un comportament nesportiv”.

Ilie Năstase a agresat verbal, potrivit presei engleze prezente la Constanţa, arbitrul şi căpitanul echipei britanice şi pe Konta, provocând o întrerupere a meciului dintre Cîrstea şi Konta, a doua zi după aluziile deplasate la adresa sarcinii Serenei Williams în conferinţa de presă.

În conferinţa de presă desfăşurată înaintea meciului din Fed Cup, Năstase a fost întrebat ce părere are despre faptul că Serena Williams este însărcinată. ”Vom vedea ce culoare va avea copilul. Poate ciocolată cu lapte?!’‘, a putut fi auzit Năstase spunând de către jurnalişti.

Ilie Năstase a reacționat dur la decizia englezilor:  Dar să trăiesc am voie? Am voie să mă duc la Londra, să intru în oraş, pe străzi? Să îi întrebaţi asta! Nici în Anglia poate că nu am voie să merg. Ce am făcut? Am omorât vreun om? Eu am o problemă cu ITF-ul (Federaţia Internaţională de Tenis). Până nu dă o decizie clară ITF-ul, Wimbledon-ul nu are de ce să aibă ceva cu mine. Luaţi-o cum vreţi, ca pe o răzbunare… nu prea mă mai interesează. Eu atâta ştiu şi ar trebui să îi întrebaţi pe ei: în ’73, când n-a vrut să joace nimeni la Wimbledon şi eu am jucat – nu contează? La asta nu se gândesc? Dar dacă ei sunt atât de minusculi la minte, eu nu am ce să le fac. Ce legătură are Wimbledon-ul cu ceea ce am spus eu despre Serena şi cu meciul din România? Dacă făceam prost la Wimbledon, înţelegeam să fiu suspendat. Dar aşa, nu înţeleg„, a declarat Năstase pentru Pro Sport.

Năstase nu s-a oprit însă aici şi susţine că decizia celor de la Wimbledon a fost luată doar pentru că Federaţia Internaţională de Tenis este formată în majoritate din britanici.

Să înţelegem că Federaţia Engleză este egal cu Federaţia Internaţională de Tenis? Eu cam asta înţeleg. Nu pricep ce are Wimbledon-ul cu mine. Poate ITF-ul nu mă pedepseşte. Eu nu îi voi contacta pe cei de la Wimbledon, pentru că nu mă interesează. Eu am jucat de o mie de ori pe Centralul de la Wimbledon, am fost de o mie de ori la meciuri şi dacă la 71 de ani… ei consideră că este normal să nu lase o persoană să se uite la nişte meciuri de tenis, este problema lor. Înseamnă că sunt cretini, pe româneşte… altfel nu văd cum. Presupun că vor să mă suspende din toate turneele. Dar dacă nu jucam cu Anglia, mă suspendau în altă parte. O fi vreo răzbunare, or avea ceva cu românii. Eu, unul, nu văd legătura. După mine, Federaţia Britanică este şi Federaţia Internaţională, pentru că la ITF 99% sunt englezi. Dar, dacă meciul ăsta se juca în Ucraina, dacă era România – Ucraina, nu se băga nimeni şi nu mă suspenda nimeni! Ghinionul nostru„, a mai spus fostul lider mondial pentru Pro Sport.