Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a primit o lovitură dură din partea unei instituții de peste Prut. Este obligat printr-o decizie a Consiliului pentru Prevenirea şi Combaterea Discriminării, să prezinte scuze publice, în urma unor afirmații pe care acesta le-a făcut împotriva unioniștilor și a românilor, informează Radio Chișinău.

Consiliul s-a pronunțat în cazul său în urma unei petiții formulate de către mai mulți membri ai societății civile. Aceștia l-au acuzat pe Dodon că a instigat la discriminare împotriva unioniştilor şi a românilor, în perioada în care era deputat, lider al PSRM sau candidat la alegeri. Aceștia au mai susținut că declarațiile lui Igor Dodon și ale PSRM au incitat la violență faţă de cetăţenii moldoveni care împărtăşesc opţiunea politică unionistă.

„S-a pronunţat de câteva ori împotriva oamenilor care au murit pentru ţară, pentru neam, pentru fâşia asta de pământ, pentru integritatea ţării. I-a numit duşmani ai neamului, depune coroane de flori la cei care ne-au ucis. Cum să fii de acord cu aceste idei? Omul acesta nu prea are repere şi nişte limite în a umili poporul şi neamul din care el face parte”, a declarat generalul Ion Costaş, unul dintre semnatarii petiţiei.

Președintele Republicii Moldova este obligat să prezinte scuze publice în termen de zece zile de la primirea documentului. În aceeaşi hotărâre, Igor Dodon a calificat acuzaţiile aduse în petiţie drept fictive.

Unul dintre membrii Consiliului, Andrei Brighidin, și-a exprimat speranța că Dodon va prezenta scuze publice, în caz contrar inacțiunea sa va fi contestată în instanță.

‘Vom merge până la capăt pentru a nu admite situații similare pe viitor și pentru a transmite un mesaj foarte clar tuturor politicienilor că libertatea de exprimare nu este absolută și nu justifică niciun caz de instigare la discriminare‘, a declarat Andrei Brighidin.

Solicitat de Radio Chișinău, consilierul în domeniul juridic al șefului statului, Maxim Lebedinschi, a declarat că Președinția nu a primit încă această hotărâre și va veni ulterior cu o reacție. Potrivit hotărârii, Igor Dodon este obligat să-și ceară scuze publice în termen de zece zile de la primirea actului.