Dupa o perioada destul de lunga in care am petrecut fiecare zi in casa, am inceput sa simtim cu adevarat importanta unei curti sau a unui balcon in cazul celor care locuiesc la bloc. Sigur ca un balcon inchis nu era la fel de ofertant atunci cand simteai nevoia de aer si sa mai iesi putin din dormitorul tau. Dar daca ai un balcon deschis, inseamna ca te-ai putut bucura macar cat de putin de senzatia de stat afara.

Multi oameni obisnuiesc sa foloseasca balconul ca un spatiu de depozitare pentru unelte, biciclete, suportul de rufe sau toate bunatatile gatite de gospodine. Acest lucru a reprezentat o mica problema pe perioada izolarii pentru ca desi aveau o veranda, nu o putea folosi pentru a se relaxa acolo.

Pentru ca pe viitor sa te poti bucura de mica ta veranda, dar sa o poti folosi si asa cum ai nevoie zilnic, am facut acest articol cu cateva idei creative de amenajare.

Loc de relaxare si depozitare in acelasi timp

Pentru persoanele care stau la bloc, de cele mai multe ori balconul devine absolut necesar pentru a depozita unele obiecte, pentru a pune lucrurile la uscat sau pentru a-l transforma intr-un loc de fumat. Daca ai ales varianta tigarilor electronice cu lichid cu nicotina, atunci probabil ai mai fumat si in living sau in bucatarie. Insa multe persoane care fumeaza tigari clasice prefera sa iasa pe balcon pentru a nu pastra mirosul puternic in toata casa, mai ales daca au copii. Nici vaperele nu sunt indicate in preajma copiilor, insa cu cat ai un atomizor de tigara electronica mai calitativ, cu atat este mai sigur.

Inainte de a te gandi la designul preferat, trebuie sa iei in calcul faptul ca balconul deschis intampina si conditii meteo nefavorabile. Astfel, mobilierul si produsele de amenajare folosite trebuie sa fie rezistente la temperaturi extreme, ploaie, inghet, etc.

Iata cateva sfaturi in acest sens:

  • Achizitioneaza mobilier si finisaje rezistente la schimbarile de temperatura si la diverse conditii meteo. Vei gasi aceste specificatii in descrierea produselor sau poti cere consultanta magazinelor de la care urmeaza sa cumperi. Evita mobilierul de lemn deoarece este printre cele mai sensibile si pretentioase mobiliere.
  • Daca vrei sa ai o masuta si scaune pe terasa, cel mai indicat ar fi sa alegi unele din metal.
  • În cazul în care iti doresti sa decorezi cu materiale textile (de exemplu covorase) sau cu plante, asigura-te ca le poti lua in casa atunci cand vremea nu e tocmai buna.

Daca ai un balcon mic, atunci opteaza pentru folosirea suportilor prinsi in perete, a etajerelor si a mobilierului multifunctional sau pliabil.  De asemenea, daca esti un iubitor de flori si plante, atunci incearca sa cumperi plante si ghivece agatatoare care sa nu incarce spatiul din zonele pe care le poti folosi.

O alta idee foarte buna pentru freelanceri si cei care lucreaza mai mult de acasa, este transformarea balconului in birou. Recomandarea specialistilor in acest caz este sa incerci un design minimalist pentru a-ti lasa mai multa spatiu de desfasurare. In plus, daca esti fumator de tigara electronica, nu va mai trebui sa te muti intr-o alta incapere atunci cand lucrezi pentru a fuma.

La final, atunci cand vine vorba de amenajarea unui loc din casa ta, cel mai bun sfat este acela de a fi creativ si de a alege lucruri care se potrivesc personalitatii tale.