România se află în stare de urgenţă pentru 30 de zile, din cauza pandemiei de coronavirus. Pe 16 martie 2020, a intrat în vigoare decretul emis de Preşedintele României, Klaus Iohannis, privind decretarea stării de urgenţă pe întreg teritoriul ţării.

De mai bine de 14 zile, toată ţara este dată peste cap de pandemia de coronavirus. La nouă zile de la decretarea stării de urgenţă, prin Ordonanţă militară s-a instituit carantină totală în România.

Drept urmare, românii trebuie să stea izolaţi în casă, având voie să iasă din casă doar pentru a merge la muncă, la spital, să îşi ia de mâncare sau să îşi plimbe animalul de companie.

Starea de urgenţă este decretată de Preşedintele României pentru 30 de zile. Ordonanţele militare au valabilitate doar pe durata stării de urgenţă. Intrată în vigoare pe 16 martie 2020, starea de urgenţă încetează în data de 15 aprilie 2020, ora 12,00.

Aşadar, românii ar putea ieşi din autoizolare din data de 16 aprilie 2020.

Însă, Preşedintele României poate prelungi starea de urgenţă cu încă 30 de zile, în funcţie de evoluţia pandemiei de coronavirus din România.

În cazul în care Iohannis prelungeşte starea de urgenţă cu încă 30 de zile, românii vor pretrece Paştele, la izolare şi pot ieşi din casă abia pe 15 mai 2020.

În cazul în care starea de urgenţă nu se prelungeşte, efectele ordonanţelor militare încetează în mod automat.

Până azi, România a raportat 3183 de persoane infectate cu noul coronavirus şi 122 morţi.