Tehnologia modernă are un efect nefast asupra sănătății omului, puțin cunoscut însă populației. Au fost create ca să ne ușureze munca și existența, însă, electrocasnicele, căci despre ele este vorba, ne pot face mult rău.

În fiecare casă din România, există în prezent cel puțin un aparat electrocasnic, fie că este vorba de un mixer de bucătărie, un aspirator sau un cuptor cu microunde.

Pe cât de benefice sunt pentru om în activitatea casnică, pe atât sunt de dăunătoare pe termen lung, pentru sănătatea persoanei care le utilizează frecvent în locuință.

Casele din ziua de azi, utilate cu electrocasnice moderne, sunt deosebit de zgomotoase și acest lucru duce la creșterea nivelului de stres pentru organism.

Potrivit unui studiu realizat de Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 40% din populaţia Europei este expusă la niveluri de zgomot de peste 55dB (decibeli), cam acesta fiind nivelul dintr-un birou zgomotos.

Aspiratoarele şi ventilatoarele par să fie cele mai zgomotoase aparate electrocasnice utilizate în locuințe.

O maşină de spălat de calitate medie produce zgomote cu intensitatea de 70dB; frigiderele – cca. 50dB; aspiratoarele – 70 dB, iar unele mixere pot ajunge la 90dB.

Experţii OMS susțin că zgomotele de asemenea intensitate pot perturba somnul, pot mări tensiunea arterială şi chiar pot spori şansele instalării bolilor cardiace.

Reducerea zgomotului produs de electrocasnice şi alte dotări tehnologice din jurul nostru contribuie semnificativ la sănătatea şi starea noastră de bine.

Puteți face acest lucru fie prin renunțarea la electrocasnicelor care nu sunt strict necesare. Puteți utiliza ustensile de curățenie clasice, precum mătura, care nu provoacă zgomot.

Însă dacă sunteți comozi și nu aveți timp suficient pentru a curăța casa cu o mătură sau să speli manual, puteți apela la o firma de curatenie.

Potrivit sondajului realizat de ONG-ul Quiet Mark, un sfert dintre cei chestionaţi spun că zgomotul le afectează concentrarea, iar jumătate dintre ei spun că nivelul de zgomot este un factor de care ţin seama atunci când cumpără un aparat electrocasnic.

„Nu ne dăm seama întotdeauna cât de mult ne afectează zgomotul în viaţa de zi cu zi şi, de obicei, apreciem deosebirea doar atunci când zgomotul a fost înlăturat”, spune Poppy Elliott, director al ONG-ului.

În Europa, doi oameni din cinci suferă de stres sporit, ca urmare a zgomotului făcut de aparatura electrocasnică din propria locuinţă.