Majoratul Callatis Fest a fost distrus de primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu. În loc să susțină unul dintre cele mai renumite și iubite festivaluri estivale de la malul mării, edilul, din motive puerile și de orgoliu prostesc, a intrat cu buldozerul în festival.

În loc de aniversare de majorat, Callatis Fest era cât pe ce să se pregătească de comemorare. În perioada 11 și 16 august, la Mangalia a avut loc cea de-a 18-a ediție a Callatis Fest, celebrul festival estival de la malul mării desfășurat pe scena scoică. Din cauza primarului Cristian Radu, festivalul era la un pas de a fi anulat.

Iată mărturia de la fața locului a  Lectorului Universitar Dr. Sorin BEJAN, director transmisiuni TVH.

“POVEŞTI LA MAL DE MARE – CALLATISFEST LA MAJORAT”

CallatisFest este o poveste frumoasă care, prin filele ei, a reuşit să aducă în faţa publicului o serie de momente memorabile ce fac din cei 18 ani scurşi de la debut să ne aducem aminte de nume sonore ale showbizz-ului românesc şi internaţional. Am putea spune ca aceasta manifestare a devenit o adevărată stare de spirit, publicul mangaliot aşteptând, an de an, să vină pe scena CallatisFest artiştii preferaţi dar şi cei dornici de afirmare.

Istoria acestei manifestări consemnează o serie de momente plăcute dar şi… neplăcute care şi-au pus amprenta în timp. Anul 1997 reprezintă momentul de debut al manifestării, în cadrul unei emisiuni-spectacol transmisă în direct de Antena 1, prilejuită de Ziua Marinei.

Dacă în primii ani festivalul era sprijinit 100% de autorităţile locale, am constatat faptul că până la această ediţie de majorat interesul a scăzut şi problemele au început să se ţină lanţ. Politica şi arta sunt mână în mână doar… declarativ. Când este vorba de finanţare, relaţia duce la un divorţ inevitabil. Este evident faptul că, în ultimii ani, interesul pentru acest domeniu al culturii a scăzut din ce în ce mai mult şi… ce-i mai trebuie românului artă şi divertisment când… poate mânca politică pe pâine şi poate asista la circul dintre politicieni. Acest fapt s-a răsfrânt şi asupra brand-ului CallatisFest. Era de aşteptat.

Lupte intestine, tot soiul de contracte, ambiţii care mai de care între consilieri şi primar, un şef de poliţie locală ce abuzează de funcţie şi invocă o serie de articole de lege, cinci zile de luptă în care organizatorii şi presa au încercat să ţină piept şi să încerce să ofere publicului ceea ce astepta – CallatisFest. Toate acestea umbresc frumuseţea unui act artistic de avengură.

Chiar europarlamentarul Mircea Diaconu, prezent la CallatisFest 2015, a declarat într-o intervenţie televizată că „autorităţile locale umblă cu arta şi cultura la butonieră dar, când este vorba să le sprijine, bagă mâinile în buzunare şi le scot goale sau… ridică din umeri neputincioşi”. Nu este prima oară când acestea se dau deoparte şi încearcă să pună piedici actului artisitic.

Revenind la paginile de istorie, anul 2010 consemnează un astfel de moment de ruptură şi CallatisFest se transformă în Festivalul Mangalia. Atunci a dispărut şi eblematica Scoică, aceasta fiind simbolul festivalului, cu toate că era înregistrată la OSIM de către regretatul regizor Cornel Diaconu, supranumit şi „părintele CallatisFest”. În 2011, manifestarea era la un pas de a fi scoasă de pe afişul cultural naţional şi internaţional însă, Comunitatea românilor de pretutindeni a decis că poate sprijini din afară CallatisFest, chiar de la Roma prin spectacolul oferit  – „Grazie Roma, Callatis ti salute!”.

An de an, disputele au continuat şi s-a uitat faptul că Mangalia, că mangalioţii, că publicul din România sau din afară aşteaptă la mijloc de lună august să participe la o astfel de manifestare. Interesele politicie şi financiare sunt mai presus de actul artistic. Ambiţiile primează în faţa preferinţelor publicului.

Astfel, observăm că arta nu poate funcţiona în România decât ca o formă de implicare politică. Dacă cei care au în mână frâiele nu doresc să se implice, cultura este dată deoparte sau… declarată ilegală, aşa cum s-a întâmplat şi la Mangalia, în acest an. Cu toate acestea, spiritul artistic a învins şi publicul a reusit să participe activ la CallatisFest 2015. În aştepatarea ediţiei 2016 CallatisFest, cu mai multe surprize plăcute din partea organizatorilor şi mai mult sprijin acordat de autorităţile locale.