Trăim în era informației în care telefoanele se ascultă extrem de ușor. Fără să știi, convorbirile pe care le porți cu diferite persoane, pot fi ascultate și de altcineva, încălcând astfel dreptul la intimitate și la secretul corespondenței. Telefonul poate fi interceptat fie de serviciile secrete pe ”mandate de siguranță națională”, fie de diferiți detectivi particulari.

Deși majoritatea programelor menite să realizeze acest lucru sunt, de cele mai multe ori, bine ascunse, există anumite elemente care le pot da de gol. Cele de mai jos sunt doar câteva dintre numeroasele metode și indicii care pot scoate la iveală un program spion.

Smartphone-urile din prezent vă oferă capacitatea de a vă monitoriza cu atenție traficul de date efectuat de pe telefonul dumneavoastră. De cele mai multe ori, acest lucru este folosit pentru a nu atinge cantitatea maximă de date care pot fi transferate. De asemenea, în unele situații oamenii se folosesc de această unealtă pentru a vedea care sunt aplicațiile cele mai solicitante din acest punct de vedere.

”Tethering and Hotspot”, Facebook, Google Play sau anumite jocuri se află de obicei în fruntea listei. Dacă însă o aplicație relativ simplă, precum un dicționar sau un ”reader”, consumă mult prea multe date, atunci sunt șanse mari ca telefonul să fie compromis. Diferența sesizabilă între datele folosite de aplicații și suma totală afișată ar putea fi un alt indicator.

Un telefon ascultat întotdeauna se va descărca mai repede decât unul care nu a fost infectat. În cazul în care autonomia bateriei scade foarte mult pe parcursul a câteva zile, cauza principală ar putea fi un program malițios. Însă, din anumite motive, sunt mici șanse să aveți de-a face cu astfel de programe. Troienii, de exemplu, sunt creați în așa fel încât să nu aibă un impact sesizabil asupra bateriei.

Din moment ce astfel de programe au rolul de a fura date personale, ele pot rămâne inactive pentru o perioadă mare de timp până când își încep activitatea.

În cazul în care nu ați efectuat un root telefonului, atunci software-ul instalat ar trebuie să dea dovadă de o stabilitate foarte bună. Tocmai de aceea, trebui să fiți foarte atenți la situațiile în care telefonul se închide sau se repornește fără să fi fost atins. Cauza ar putea fi o aplicație instalată recent care, însă, nu a fost optimizată foarte bine, sau chiar un program de tip malware.

Orice aplicație care nu pare de încredere ar trebui eliminată în cazul în care veți observa în continuare un comportament anormal din partea terminalului. Dacă nici această soluție nu se dovedește eficientă, atunci este posibil ca telefonul să fi fost deja infectat.

Aplicațiile dăunătoare funcționează deseori prin trimiterea unor diverse mesaje, care sunt ascunse, pentru a nu fi văzut de către utilizator. Uneori, însă, acestea nu vor funcționa corespunzător, iar dacă observați mesaje ciudate, formate din secvențe numerice, atunci sunt este posibil ca o aplicație spion să fie activă pe telefon.

Un telefon infectat cu o aplicație de spionaj va transmite date către un alt dispozitiv, iar în cazul în care acesta trebuie închis, finalizarea acestuia va prelungi perioada de timp până când telefonul va fi oprit.