Expertul internațional în vinuri Marinela Ardelean a fost invitata din emisiunea de astăzi (30.04.2016), „La Radio” cu Andreea Esca, de la Europa FM. Aceasta a vorbit despre începutul carierei sale într-un domeniu perceput, de regulă, ca fiind al bărbaților, dar a făcut și câteva recomandări românilor în alegerea vinurilor pentru masa de Paște.

„Pentru ziua de Paște aș propune Ovaș de la Petro Vaselo –  este un Cabernet Sauvignon cu Merlot, o Fetească Neagră Apogeum de la Domeniile Tohani și aș recomanda și un vin alb, chiar dacă mâncăm carne de miel – Solo Quinta. Recomand și un rose din Republica Moldova, Vinohora de la Purcari, dar și un spumant Clarus, Mustoasa de Maderat de la Miniș” a spus expertul internațional în vinuri, Marinela Ardelean.

Ea i-a povestit Andreei Esca despre începuturile sale în această profesie și despre cum a ajuns să fie practic supranumită Ambasadoarea vinului românesc în lume.

„Povestea mea este cea a unei tinere maramureșence care a vrut să demonstreze mai întâi de toate ei însăși că un viitor precum fiecare dintre noi ni-l imaginăm, se poate realiza” a spus Marinela Ardelean.

Cât privește această profesie, care în trecut era percepută ca fiind una exclusiv a bărbaților, Marinela spune că astăzi vinurile sunt și mai elegante și mai delicate și femeile se asociază mult mai bine decât în trecut cu vinul: „Există multe femei somelier acum. Eu nu sunt un somelier, chiar dacă am câștigat titluri atât în România, cât și la nivel internațional, asta pentru că nu am lucrat niciodată ca somelier, deși am câștigat titlul de Cel mai Bun Somelier din România, în 2014”, a explicat Marinela Ardelean.

„Somelier înseamnă acel profesionist care lucrează într-un restaurant sau într-o vinotecă și sfătuiește consumatorii sau propune vinul. Eu sunt mai degrabă un degustător profesionist și am reprezentant România în mai multe competiții internaționale de vinuri și de jurizare. Eu mă ocup mai mult de partea tehnică a vinului, adică spun dacă un vin e demn de a fi medaliat, premiat”, a adăugat Marinela Ardelean.

Întrebată de Andreea Esca ce părere are despre faptul că românii beau vinul cu apă minerală, experta în vinuri a spus că deși din perspectiva profesionistului îi pare rău, din perspectiva consumatorului îi pare bine, atâta timp cât îl consumă și îl consumă responsabil.  „Îi încurajez însă să guste și vinuri fără apă”, a mai spus Marinela Ardelean.