Zeci de mii de români sunt încă în izolare la domiciliu, carantină şi câteva sute de asimtomatici, sunt internaţi în spital din cauza infecţiei cu noul coronavirus. Însă, după ce joi CCR a stabilit că starea de alertă este neconstituţională, asimptomaticii nu mai pot fi ţinuţi cu forţa în spitale.

Judecatorii CCR au decis ca internarea obligatorie a persoanelor cu boli transmisibile si carantina pentru cei veniti din strainatate nu pot fi impuse prin ordine de ministru, ci doar prin lege.

Pentru a evita un nou vid legislativ, in care carantinarea, izolarea sau internarea asimptomaticilor sa nu mai fie reglementata, e necesara adoptarea rapida si intrarea in vigoare a unei legi care sa rezolve situatia si prin care sa poata fi restrictionate anumite drepturi.

In lipsa unei legi, toti cei aflati în spital sau în carantină, vor putea cere punerea de indata in libertate, fara sa poata fi obligati sa ramana internati.

„Da, vor putea sa paraseasca spitalul, avand in vedere ca nu va exista un text de lege valid si constitutional. Fara un cadru legal, ar fi imposibila constrangerea unor persoane la internare. In cazul in care acesti oameni vor fi impiedicati, se vor putea adresa instantelor de judecata”, a explicat pentru MEDIAFAX avocatul George Pasalica.