Foarte mulţi români amendaţi pentru nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare se întreabă ce se întâmplă cu amenzile după încetarea stării de urrgenţă. Din 15 mai 2020, când încetează starea de urgenţă, amenzile neachitate până atunci, se anulează?

Ordonanţele militare îşi vor înceta efectul juridic odată cu încetarea stării de urgenţă în România, adică, pe data de 15 mai 2020, ora 00,00. Amenzile apliecate până în data de 14 mai 2020, ora 23,59, trebuiesc plătite de către români. Din păcate, amenzile neachitate până la finalul expirării stării de urgenţă, nu devin nule.

Românii trebuie să le achite fie în 15 zile de la primirea procesului verbal de amendă, în cuantum de 50% din valoare, fie să consteste procesul verbal la judecătorie.

Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei suspendă doar executarea plăţii amenzii.

În situaţia în care cel sancționat pierde procesul şi nu a achitat jumătate din cuantumul efectiv stabilit de agentul constatator, va achita ulterior întreaga amendă.

În caz de anulare sau de constatare a nulităţii procesului-verbal, instanţa judecătorească dispune să îi fie achitată celui în drept o despăgubire care se stabileşte în raport cu valoarea de circulaţie a bunurilor la momentul confiscării şi care se asigură din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice beneficiare.

România are cele mai mari amenzi din lume, aplicate în plină pandemie de coronavirus

Guvernul României a anunţat că amenzile pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare pot fi plătite și online, începând de luni, 6 aprilie, pe site-ul ghişeul.ro, la link-ul https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi/amenzi-anaf 

Până azi, 27 aprilie 2020, ora 13.00, în România au fost amendate 239.828 persoane, iar cuantumul total al amenzilor a ajuns la 468.323.566 lei, adică la aproximativ 98 milioane de euro.

Dacă vrei să ajuţi la scrimbarea lucrurilor în ţară, iar astfel de abuzuri din partea statului să nu se mai întâmple, alătură-te şi tu echipei Noua Românie, singurul partid care nu primeşte traseişti politici.

Poţi să te înscrii în Partidul Noua Românie, completând aici formularul online.

Pe site-ul oficial al Noua Românie puteți citi Statul și Programul Politic, www.partidulnouaromanie.ro.

Urmărește pe facebook activitatea Noua Românie.