Președintele României a anunţat azi, că starea de urgenţă nu va mai fi prelungită din  15 mai, dar că va fi instituită starea de alertă în România. Drept urmare, din 15 mai, românii află în ce condiţii pot ieşi din case şi ce au voie să facă.

„Starea de urgență nu va fi prelungită. Nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgență și, în acest fel, data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând din 15 mai, pentru a ține, evident, epidemia sub control, vom intra într-o așa-numită stare de alertă. Deci starea de urgență va fi înlocuită prin starea de alertă. Această stare de alertă este prevăzută de legislația specifică care clarifică cum se acționează în situația unei epidemii și noi clar suntem, din păcate, încă într-o epidemie de COVID-19″, a spus Preşedintele României.

Ludovic Orban a anunţat ce mărusi vor fi luate începând cu 15 mai: Ne propunem ca dupa data de 15 mai, in mod gradual, sa eliminam restrictiile, sigur, avand la baza un singur critereiu, riscul epidemiologic. Evaluarea este facuta de specialisti, de Institutul National de Sanatate Publica si ea va sta la baza deciziilor. Orice ridicare de restrictii trebuie insotita de un set de reguli care vor fi elaborate de INSP si ceilalti parteneri. Vom impune un set de reguli in ce priveste transportul in comun, activitatea in birouri

Klaus Iohannis a anunţat şi ce măsuri de relaxare vor fi aplicate gradual începând din 15 mai 2020:

 1. În primul rând, după 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar este clar: nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem.
 2. Următorul calup de măsuri de relaxare va veni probabil la începutul la iunie, pe urmă la mijlocul lui iunie, și așa mai departe.
 3.  Din 15 mai, vom avea, de exemplu, la dispoziție iarăși saloanele de îngrijire personală, deci se vor redeschide saloanele de coafură, frizerie, și așa mai departe.
 4. De asemenea, din 15 mai, se vor redeschide cabinetele stomatologice.
 5. Tot din 15 mai se vor redeschide muzeele.
 6. Dar toate, în condiții speciale de distanțare, în condiții de igienă, cu toții, repet, și o să o mai repet de câteva ori – cu toții vom purta mască de protecție când suntem în spații publice închise.
 7. De asemenea, când ne deplasăm cu transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii.
 8. Măsurile de relaxare de mișcare mai liberă, atenție, nu se aplică în localitățile care sunt în carantină! Deci, acolo unde localitatea este declarată în carantină, această relaxare nu va avea loc decât atunci când ni se spune de la experți că pericolul este diminuat.
 9. Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității sau altele. Deci, sporturile individuale vor fi permise – atenție, individuale!
 10. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. Asta se aplică, evident, și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber.
 11. Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, care vor fi detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire – deci, pentru, atenție, sportivii de performanță.
 12. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori – atenție, ca să nu fim greșit înțeleși. Deci, cantonamentele, dar numai în condiții speciale, pentru profesioniști.