Încep să apară deja primele reacţii adverse la persoanele care au acceptat să se vaccineze împotriva noului coronavirus. Deşi Agenția Americană a Medicamentelor din SUA a autorizat vaccinul Pfizer-BioNTech, reacţiile adverse sunt extrem de grave.

Americanii sunt îndemnați să anunțe înainte de a fi vaccinați dacă au alergii, febră, dacă au primit un alt vaccin împotriva COVID sau, în cazul femeilor, dacă sunt însărcinate ori alăptează.

Iată efectele secundare care au fost raportate în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech: durere în zona injectării, oboseală, durere de cap, durere de mușchi, frisoane, febră, dureri articulare, umflătură în zona injectării, zona injectării devine roșie, greață, stare de rău şi ganglioni umflați.

Există șanse foarte mici ca vaccinul să cauzeze o reacție alergică severă care apare la câteva minute, maximum o oră de la injectare. Simptomele reacției severe sunt: dificultăți de respirație, umflarea feței și a gâtului, ritm cardiac mărit, iritații pe tot corpul şi stare de amețeală și slăbiciune.