Faimosi sau Razboinici, toti cei inscrisi in cursa pentru marele trofeu „Exatlon” sunt foarte bine antrenati fizic, pentru a face fata traseelor, dar si psihic, pentru a reusi sa treaca peste dorul de cei dragi, de a se adapta conditiilor impuse de regulile concursului si de realitatile geografice din Republica Dominicana.

De multe ori, gesturile facute de concurenti contin legatura puternica pe care acestia o au cu cei de acasa sau cu divinitatea, ajutandu-i sa se concentreze mai bine si sa se hraneasca spiritual. Pe cat de neinseamnate sau de neinteles par, pe atat de importante sunt ele in economia jocului si in starea psihica a celor care concureaza. Fie ca e vorba de palmele pe care si le aplica Mirel Dragan, semnul crucii facut de Lili Sandu sau salutul cu mana la umar al lui Yamato, toate acestea au legatura cu cele mai puternice stari prin care trec concurentii in momente de tensiune ale concursului.

Yamato se bate cu mana pe umarul stang, locul unde are un tatuaj cu mine. Este un salut fata de tatal sau, o forma de respect fata de mine; prin acest gest, arata ca impreuna cu mine reuseste sa obtina rezultatele respective. Noi doi avem o relatie foarte buna, acesta este si motivul pentru care el si-a facut acel tatuaj pe umar. Si de atunci spune ca merge la razboi impreuna cu mine. Sunt langa el tot timpul si simt ca luptam impreuna pana la capat”, a explicat tatal campionului si antrenorul acestuia, Amatto Zaharia.

Tot acesta explica si gesturile si celuilalt elev al sau, luptatorul de kempo Mirel Dragan.

Inainte de a pleca pe traseu se palmuieste peste fata. E un gest pe care il vezi, in general, la cei care practica sporturi dure, de contact: arte martiale, rugby. Sunt unii sportivi carora chiar antrenorul le aplica doua, trei palme inainte ca acestia sa intre in meci, nu din rautate, nu ca sa ii pedepseasca, ci pentru a-i ajuta sa se focuseze”, explica Amatto Zaharia ritualul lui Mirel Dragan.

Gesturile de la finalul luptelor, salturile, dansurile ciudate sau acele „poze statuare”, cand unii dintre concurenti isi descatuseaza si mai mult energia, sunt si ele puse pe seama specificului sportului practicat de fiecare in parte.

Este vorba de o eliberare, cu siguranta. Mirel Dragan, Calin Novacescu au gesturi similare pentru ca practica un sport asemanator. Sunt reflexe pe care ti le formezi in multi ani de antrenament si competitii. Gimnastele fac spagat, salt pe spate, e forma de descatusare din sportul lor. Pe Mirel nu o sa-l vedeti facand salturi pe spate, cu siguranta! ”.

In aceasta seara, urmeaza un nou episod din cea mai dura competitie – „Exatlon”! Cum vor face fata Faimosii si Razboinicii provocarilor tot mai dure veti vedea urmarind in aceasta seara, de la 19:45, „Exatlon”, la Kanal D!

 Yamato Zaharia_Exatlon