Azi, la ora 9 dimineaţa, a fost vaccinat primul român împotriva coronavirusului. Primul român vaccinat anti-covid 19 este o femeie. Mihaela Anghel, asistentă medicală la Institutul Național „Matei Balș” din Capitală, a primit prima doză de vaccin.

Mihaela Anghel a fost aleasă să fie primul român vaccinat întrucât ea a îngrijit primul pacient infectat cu SARS-CoV-2 din România.

Mihaela Anghel, în vârstă de 26 de ani, originară din Dâmboviţa, lucrează de 4 ani ca asistentă la Institutul Național „Matei Balş”.

După vaccinare, asistenta a spus că nu a durut-o vaccinul la fel ca altele pe care le-a făcut de-a lungul timpului.

Este începutul sfârșitului pandemiei. Cred că a fost cea mai mare emoție pe care am trăit-o, am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această țară. Nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă, pur și simplu am spus da și am ajuns aici. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum”, a declarat Mihaela Anghel după vaccinare.

Mesajul asistentei pentru români: Le transmit să deschidă bine ochii și să vină să se vaccineze și să scăpăm de greutatea asta care ne apasă pe toți și să nu mai aștepte ei sau cei dragi să se îmbolnăvească pentru a înțelege că există această boală.

După ce a devenit prima româncă vaccinată, Mihaela Anghel a fost asalatată de presă, prieteni şi necunoscuţi, să o întrebe cum se simte şi dacă are reacţii adverse după administrarea vaccinului.

Cea de-a doua doză de vaccin le va fi administrată cadrelor medicale în următoarele 21 de zile.

Primele persoane din România care sunt vaccinate începând de astăzi  sunt cadrele medicale din toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19:

– Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, București;
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti, inclusiv secţia externă modulară Pipera;
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Braşov;
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca;
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa;
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova;
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi;
– Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” din Baia Mare;
– Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava;
– Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, inclusiv secţia exterioară a acestui spital – secţia clinică de recuperare cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timişoara.

Dozele de vaccin din prima tranşă – cele peste 3.000 de vaccinuri cu valoare de primă administrare – au fost alocate în funcţie de necesarul solicitat de fiecare dintre cele 10 spitale. Astfel, la Braşov s-au solicitat 100 de doze; la Spitalul ‘Matei Balş’ Bucureşti – 600 de doze, iar la ‘Victor Babeş’ – 530; la Cluj – 375 doze; Constanţa – 170; Dolj – 90; Iaşi – 260; Baia Mare – 210; Suceava – 250; Timişoara – 450 de doze.

Săptămâna viitoare vom primi în jur de 140.000 de doze. În total, România va avea în jur de 10 milioane de doze de vaccin.