Iată care sunt cele mai murdare cinci lucruri dintr-o bucătărie

Bucătăria poate fi o adevărată bombă biologică pentru membrii familie, dacă nu avem grijă de curățenie. Frigideru, robinetul, cleanța de la ușă, aparatele electrocasnice, toate pot reprezenta sursă de boală, mai ales pentru copii care sunt obișnuiți să pună mâna peste tot și apoi să o ducă la gură.

Bucătăria, locul unde se prepară și deseori se și servește mâncarea în familie, reprezintă încăperea cu cel mai mare potențial de îmbolnăvire pentru om.

Alimentele depozitate în bucătărie, umiditatea și căldura degajată de aragaz și aparatele electrocasnice, favorizează dezvoltarea microorganismelor cu potențial patogen pentru om.

Specialiștii în igienă au stabilit care sunt cele cinci elemente vulnerabile din bucătărie și care reprezintă o sursă permanentă de germeni.

Oricât de mult ai face  curăţenie la domiciliu, cele cinci elemente vor trebui atent îngrijite. Iată câteva sfaturi utile oferite de specialiștii în servicii de curățenie.

Mânerul de la frigider. Microbii şi germenii din carnea de pui, de porc sau de vită se regăsesc inevitabil şi pe mânerul de la frigider. Mâinile sunt principalul “vinovat” care intră în contact cu absolut toate suprafeţele. Regula numărul 1 Pentru a te expune cât mai puţin riscului de îmbolnăvire, este spălarea temeinică pe mâini cât și curățarea zilnică a mânerului de la frigider.

Robinetul de la chiuvetă are tot ce-i trebuie pentru a fi “casă dulce casă” pentru germeni, are umezeală din belşug, nu prea ajungi să-l cureţi cum trebuie tot timpul. Şi cum vii mereu în contact cu el, este clar că te supui unui risc major de contaminare. Spălaţi robinetul şi sita de la robinet cel puţin o dată pe săptămână.

Prosoapele de mâini principala sursă de microbi. Deşi te poţi gândi că aceste prosoape sunt folosite fie să te ştergi după ce te-ai spălat pe mâini, fi să ştergi vasele (deci, teoretic, sunt curate şi n-ar trebui să conţină germeni), ei bine, lucrurile nu stau chiar aşa. Pentru că rămân ude, iar umezeala este “ţara” microbilor şi bacteriilor. Ai două soluţii, ori înlocuieşti prosoapele de cârpă cu cele de hârtie, fie speli prosoapele la două zile.

Scurgerea chiuvetei trebuie să fie atent curățată, căci acolo colcăie germenii patogeni.  Pentru că este “ascunsă”, mulţi o ocolesc, pe principiul, nu o văd, deci nu-mi aduc aminte de ea. Gândeşte-te la trei lucruri: microbi, umezeală, întuneric. Ai, aşadar, ecuaţia perfectă pentru “raiul” înmulţirii germenilor. De asemenea, gândacii şi furnicile pot fi atraşi de “paradis”. Este recomandat ca o dată pe săptămână să torni apă fierbinte şi apoi să foloseşti clor sau orice altă substanţă dezinfectantă.

Bureţii de vase reprezintă adevărate culturi bacteriene. Bureții reprezintă cele mai periculoase locuri din casă. Utilizați zilnic pentru a curăța vasele, chiuveta și mobila, bureții şi chiuveta din bucătărie sunt principalele surse de infestare cu E-coli şi salmonela. O greşeală pe care mulţi o fac este spălarea vaselor şi a chiuvetei cu acelaşi burete. În acest fel se contaminează suprafeţele de la una la alta. Ideal ar fi ca pentru vase să fie un set de ustensile, iar pentru chiuvetă un alt set. Bureţii de vase trebuie schimbaţi cât mai des. Dar dacă totuşi vreţi să faceţi economie, soluţia este să-i ţineţi la microunde.

Însă, dacă toate aceste procedee de curățenie temeinică vă solicită la maxim iar timpul este prețios pentru dumneavoastră, cel mai indicat ar fi ca săptămânal să apelați la firme ce oferă servicii de curățenie la domiciliu.