Mircea Geoană a primit joi, o lovitură devastatoare din partea lui Viorel Hrebenciuc. Fostul deputat a spus judecătorilor de la Curtea de Apel București că Mircea Geoană ştia de contractele care mascau mita electorală, și că se consulta cu Vîntu în legătură cu banii.

Viorel Hrebenciuc a fost audiat joi la Curtea de Apel București în dosarul ”Mită pentru PSD”. Fostul deputat PSD a spus că Mircea Geoană știa de banii luați în campanie, drept șpagă și mascați prin diferite contracte. Hrevenciuc a spus judecătorilor și faptul că Mircea Geoană se consulta periodic în acea vreme cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu în ceea ce priveşte banii din campania electorală.

”Geoană m-a trimis personal la Niculae pentru a-l ruga să contribuie la finanțarea campaniei. Nu a vrut să discute cu Costea. S-a întâlnit cu Niculae, l-a rugat în numele lui Geoană și să plătească niște sondaje la INSOMAR. Niculae a fost de acord. A discutat cu Teodorescu. Ulterior, am aflat că între Interagro și INSOMAR s-a încheiat un contract privind situația construcțiilor în România. Plata s-a făcut pentru sondajele de opinie ale lui Geoană. Teodorescu, având experiența nefericită a altor campanii când nu a fost plătit după alegeri, în 2009 a insistat să fie plătit la zi. Plățile se făceau în urma discuțiilor lui Geoană cu Vântu, care era acționar la INSOMAR. Nu pot preciza dacă Geoană m-a trimis la Niculae pentru o finanțare legală sau nelegală. În principiu era legală. Niculae a vrut să facă plata prin bancă. Eu discutam cu alți finanțatori doar când eram trimis”, a declarat Hrebenciuc.

Mircea Geoană spune că Viorel Hrebenciuc vorbește prostii și că nu a discutat cu niciun om de afaceri cu privire la finanţarea campaniei.

Candidatul PSD la alegerile prezidențiale din 2009 nu s-a ocupat de finanțarea campaniei electorale; Dl Hrebenciuc a fost director de campanie in 2009: Dacă dl Hrebenciuc a făcut astfel de solicitări, ele au fost făcute din proprie inițiativă și fără să mă fi pus la curent cu astfel de demersuri; Nu am avut discuții cu niciun om de afaceri cu privire la finanțarea campaniei și nu l-am trimis pe Viorel Hrebenciuc să discute cu oameni de afaceri pentru finanțarea acesteia. Este ciudat faptul că Viorel Hrebenciuc a ales să facă aceste declarații mincinoase după ce a intervenit conflictul public între mine și Victor Ponta, pe care dl Hrebenciuc l-a sprijinit începând cu Congresul PSD din 2010 și până în ziua de astăzi, și la o zi după ce a fost plasat în arest la domiciliu. Viorel Hrebenciuc aduce doar acuze, fără a prezenta nicio minimă dovadă. Nu am fost niciodată implicat în lucruri ilegale și nu accept ca numele meu să fie ponegrit doar din motive politice. Nu este decât o modalitate a dlui Hrebenciuc de a distrage atenția de la propriile sale probleme cu justiția. Îmi mențin în integralitate declarațiile făcute în calitate de martor în procesul în care domnii Niculaie și Stancu au fost achitați în primă instanță”, a scris Mircea Geoană pe pagina lui de facebook.

Cristian Burci, patronul Prima TV a fost audiat și el joi, la Curtea de Apel Bucureşti, ca martor în dosarul „Mită pentru PSD”.

Dosarul „Mită pentru PSD” anchetează intervenţia fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, cel care i-ar fi cerut un milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae. Banii ar fi ajuns în conturile campaniei prezidenţiale ale lui Mircea Geoană, spun procurorii.

DNA i-a trimis în judecată, în 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, pe Ioan Niculae, proprietarul grupului Interagro, pe Viorel Bărac, director în acelaşi grup, precum şi pe Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice.