Lumea ceaiurilor verzi, dominată până nu de mult de ceaiul verde chinezesc, a suferit în ultimii ani o transformare substanțială datorită adoptării entuziaste ceaiului matcha de către lumea occidentală. Insă interesul vis-a-vis de matcha a adus cu el o curiozitate crescândă și față de alte specialități de ceai verde japonez. La noi, cea mai cunoscută dintre aceste specialități este ceaiul verde Sencha, însă în misterioasa Japonie se produc multe alte specialități de ceai asupra cărora merită să ne îndreptăm atenția. Am ales ca în articolul de față să vă facem cunoștință cu unul dintre ele și anume Hojicha, un ceai verde unic în peisajul ceaiurilor verzi de la noi.

Înainte însă, le recomandăm fanilor ceaiului verde sau celor ce doresc să adopte un stil de viață sănătos să arunce o privire în magazinul online MatchaBar unde vor găsi matcha japonez din regiunea Uji sau Nishio alături de alte specialități de ceai verde japonez.

Ceai verde Hojicha

Hojicha este o specialitate ceai verde…de culoare maro. Știm că este o contradicție în termeni, dar aceasta este unicitatea ceaiului Hojicha pentru că este un ceai verde prăjit. Dar dacă are culoarea maro, de ce nu intră în categoria ceaiurilor negre? Ei bine, diferența vine din procedeele diferite folosite pentru obținerea acestor ceaiuri. Dacă în cazul ceaiului negru, frunzele de ceai sunt lăsate să se oxideze până ajung la culoarea cu care ne-am familiarizat deja, alta este povestea ceaiului Hojicha.

Spre deosebire de Sencha, Ichibancha sau Matcha, Hojicha a apărut în piața ceaiurilor verzi japoneze relativ recent și în mod accidental. La început de secol XIX un negustor de ceai din Kyoto care a realizat că nu va putea vinde tot ceaiul Bancha pe care îl avea, a hotărât să-l prăjească pentru a preveni degradarea acestuia. Așa s-a născut Hojicha și aceasta este și diferența majoră față de ceaiul negru: hojicha este mai întâi un un ceai verde ne-oxidat care este prăjit.

Procesul de obținere al ceaiului Hojicha implică prăjirea ceaiului la temperaturi mari și pentru perioade relativ lungi în timp ce pentru Sencha de exemplu căldura este folosită doar pentru uscarea frunzelor și chiar și așa, temperatura este una relativ scăzută.

Ce gust are ceaiul verde Hojicha

Hojicha are are un gust complet diferit de ceaiurile verzi.

Gustul proaspăt vegetal, cu note florale sau fructate al ceaiului verde tradițional (ichibancha, sencha, etc.) este înlocuit complet în cazul ceaiului verde Hojicha de o aromă caldă de cafea cu note de caramel și ciocolată. Băutura obținută prin infuzarea hojicha va avea o culoare maroniu roșiatică, o altă consecință a prăjirii prin care a trecut ceaiul verde.

Hojicha poate fi cumpărat de aici atât sub forma de frunze, cât și sub formă de pudră iar metoda de preparare diferă în funcție de forma de prezentare a ceaiului. Pentru Hojicha sub formă de frunze se folosește metoda infuzării – cu respectarea instrucțiunilor de timp ale producătorului. Hojicha sub formă de pudră se prepară urmând metoda de preparare a ceaiului Matcha. Veți avea nevoie de un chawan (bol tradițional japonez pentru prepararea matcha) și un chasen (pămătuful de bambus folosit pentru omogenizarea completă a pudrei de ceai verde în apă). Pe site-ul menționat anterior veți găsi și metoda completă de preparare a Hojicha pudră dar și instrumentele necesare preparării acestei specialități de ceai.

Beneficii ale ceaiului verde Hojicha

Încheiem scurta noastră descriere a Hojicha prin a menționa că acest ceai are foarte multe beneficii pentru sănătate, acestea fiind încă un motiv pentru a fi consumat zilnic.

  • Este un ceai cu un conținut scăzut de cafeină, motiv pentru care poate fi consumat și în a doua parte a zilei sau seara, după cină și este recomandat celor ce nu pot sau nu vor să consume băuturi cu un nivel ridicat de cofeină.

  • Are un conținut ridicat de L-teanină, un compus specific ceaiului verde și care vă va ajuta să vă relaxați după o zi stresantă.

  • Consumat zilnic, va contribui la întărirea sistemului imunitar datorită prezenței vitaminelor C, A și E

  • Îmbunătățește procesul de digestie

  • Datorită prezenței fluorului și a concentrației mari de EGCG, luptă împotriva afecțiunilor bucale și contribuie la sănătatea orală. În plus EGCG adică galatul de epigalocatechină are proprietatea de a slăbi rezistența bacteriilor la antibiotice și contribuie în lupta cu agenți patogeni ca stafilococul auriu

  • Este un antiinflamator dovedit și contribuie la prevenirea apariției durerilor provocate de artrită dar și la ameliorarea simptomelor acestei boli.

  • Contribuie la prevenirea instalării unor boli degenerative ca Alzheimer sau Parkinson

Ceaiul verde continuă să fie studiat și testat în cadrul studiilor clinice, cu rezultate uimitoare, în legătură cu boli grave ca diabetul, bolile cardiace, demența sau cancerul, iar despre beneficiile consumului zilnic de ceai verde se pot scrie pagini întregi. Noi ne oprim însă aici și vă recomandăm să încercați un ceai Hojicha – dacă nu pentru beneficiile sale, măcar pentru gustul său delicios.

Sursa foto: pexels.com