Hidroizolatiile sunt unele dintre cele mai importante procese prin care o cladire trebuie sa treaca inainte de a putea sa fie considerata gata pentru a primi locatari sau vizitatori. Iar acestea nu trebuie sa fie facute din motive de siguranta a oamenilor (desi pe termen lung se ajunge si la asa ceva), ci mai mult ca o un mod de a-ti asigura investita si siguranta bunurilor din cladire.

Toata lumea stie ca apa este un adevarat pericol pentru o constructie, iar infiltrarile pot aduce efecte destul de grave, atat pe termen scurt (igrasie, mucegai si distrugerea mobilierului), cat si pe termen lung (afectarea structurii de rezistenta). Pentru a scapa de toate acestea, este nevoie de o firma profesionista care sa aplice unul sau mai multe straturi de hidroizolatii bituminoase, atat la nivelul subsolului, cat si al terasei.

Totusi, fiecare din aceste interventii costa si chiar daca preturile au scazut, ele tot presupun o investitie importanta, mai ales daca suprafetele sunt mari. Dar dincolo de “povara” financiara, beneficiile pe care le primeste in schimb ar trebui sa intreaca in importanta banii cheltuiti. Si iata care sunt cele mai importante cinci dintre acestea, in viziunea specialistilor.

Previne umezeala

Umezeala este un factor de risc foarte important atat in ceea ce priveste sanatatea locatarilor cat si pentru mobilier si dotarile din casa. Si o cladire prost izolata impotriva apei are toate sansele sa reprezinta un mediu umed, numai bun pentru dezvoltarea bacteriilor si a racelilor. Apa poate sa provina din infiltrari prin tavan, prin pereti sau din subsol si chiar nu are importanta de unde este atat timp cat efectele sunt unele grave.

Asadar, de ce sa astepti sa se intample asta cand ai la dispozitie o solutie foarte simpla si foarte buna. Si chiar daca ai avut o hidroizolatie de calitate si aceasta a cedat (in timp se strica si straturile bituminoase), nu este niciodata tarziu sa o reiei si sa reasiguri confortul locuintei sau a cladirii unde lucrezi.

Creste spatiul utilizabil

Daca locuiesti intr-o casa cu mansarda sau in una cu pivnita (dar si daca detii o astfel de cladire pe care o inchiriezi pentru afaceri), nu strica sa te poti bucura de mai mult spatiu. Si prin hidroizolarea podurilor si a pivnitelor vei obtine acest spatiu in plus, pe care il poti utiliza exact asa cum iti doresti.

Pe de-o parte, poti crea noi camere de locuit si le poti echipa exact asa cum iti doresti. Astfel, imaginile din filme, cu sali de biliard la subsol si cu un birou la mansarda pot sa nu mai fie doar atat, ci sa devina realitate.

Totusi, daca suprafetele sunt mici, ele pot fi la fel de bine transformate in camere de depozitare a uneltelor sau in adevarate magazii pentru produsele puse la pastrare pentru iarna. Si ele vor fi in perfecta siguranta, uscate si ferite de frig si de ploaie.

Mobila si electrocasnicele vor fi mai in siguranta

Stim ca sunt oameni carora le place sa faca schimbari prin casa in fiecare an, dar la fel de multi sunt si cei care tin la un produs si aleg sa il inlocuiasca abia cand acesta se strica de tot. Si oricare ar fi situatia, este cu adevarat neplacut ca o piesa de mobilier sau un aparat relativ nou sa cedeze mai repede decat ar trebui din cauza umezelii din casa. Din pacate, intr-o locuinta prost izolata, acestea sunt sansele, obiectele deteriorandu-se mai usor. Asa ca investita nu iti va proteja doar casa in sine, ci si ce ai in ea. Poate ca totul reprezinta o cheltuiala in plus, dar pe viitor te va scuti de banii irositi pe aparate noi si pe mobila, deci merita sa te gandesti la acest lucru.

Reduci costurile de intretinere

Caldura se pierde prin pereti si un strat hidroizolant bun aduce cu sine si avantajul unui confort termic mai bun. Dar specialistii recoamanda ca o data cu hidroizolatia, sa realizezi si lucrarile de termoizolatie, daca ele nu sunt deja facute. Iar asa te poti asigura ca locuinta ta va fi mai confortabila ca niciodata, protejata impotriva apei, dar si a schimbarilor de temperatura.

Cum termoizolatia este una dintre imbunatatirile esentiale pentru orice cladire moderna, aceasta devine obligatorie si orice ban cheltuit cu ea te va ajuta sa recuperezi mai mult pe viitoare. Astfel, vei plati mai putin la factura de energie si temperatura din casa poate sa creasca si cu cateva grade pe timp de iarna. Insa trebuie sa ai grija si sa aplici acest strat cat mai uniform. Cu alte cuvinte, nu izola termic doar o camera, ci toti peretii, ba chiar si podul, mansarda sau subsolul, mai ales cum acestea sunt zone prin care se pierde foarte multa caldura.

Valoarea de piata a cladirii va creste

Pana acum am discutat doar de investitii peste investitii si nu am vorbit si despre castigul financiar direct pe care il poti capata de pe urma lucrarilor de hidroizolatie (cele indirecte au fost prezentate si sunt destul de multe). O cladire poate sa fie inchiriata sau chiar vanduta si cu cat este mai modernizata, cu atat valoarea ei creste. Asadar, poti si castiga bani daca te hotarasti sa iti vinzi casa sau daca modernizezi o cladire tocmai pentru a o da in chirie. Ai grija totusi sa nu exagerezi cu ridicatul pretului, pentru ca exista si riscul de ajunge exact in situatia opusa, adica de a nu gasi clienti atunci cand pretul este unul prohibitiv.

Pana la urma insa, orice plus adus unei cladiri este un avantaj pentru cel care o foloseste sau pentru cel care o detine. Asa ca daca iti gasesti un serviciu de hidroizolatii poduri si pivnite, care lucreaza la cele mai inalte standarde, te sfatuim sa investesti acum in aceste lucrari, pentru ca ele merita. Iar daca tot nu te-ai lasat convins de argumentele noastre, poti intreba orice proprietar care a facut deja asa ceva si vei afla direct de la sursa ca schimbarea este una considerabila, de fiecare data in bine.