Cu şapte zile înainte de expirarea stării de urgenţă, românii habar nu au ce vor putea face din 15 mai. Însă mai grav este că nici Orban, Vela şi Iohannis, nu ştiu acest lucru şi se contrazic singuri, prin declaraţii publice, făcute de la o zi la alta.

Românii sunt bulversaţi de declaraţiile neclare făcute de liderii PNL şi de Iohannis. La o zi distanţă de când a anunţat că românii pot pleca dinclocalitate fără restricţii, Ministrul Internelor, Marcel Vela, a scris joi un mesaj pe Facebook în care susține că mesajul său cu privire la părăsirea localităților după data de 15 mai a fost trunchiat, iar întrebările scoase din context.

Pentru că îmi doresc să fiți informați, și pentru că nu pot să nu observ faptul că răspunsurile oferite de mine aseară, punctual, oamenilor care au adresat întrebări au fost scoase din context, iar mesajul a fost trunchiat, revin cu precizări. Pentru o bună informare, vă recomand să ascultați cu atenție răspunsurile mele pentru situațiile specifice, ale persoanelor care mi-au adresat întrebări.

Vă las mai jos cele două întrebări, alături de răspunsurile mele și în forma titrată:

Întrebare 1: Prin părăsirea localității se înțelege limita de municipiu sau limita de județ? Vă mulțumesc!

“Vreau să vă spun că au fost discuții cu privire la ce înseamnă această limită și există foarte multe zone, inclusiv Bucureștiul care este foarte legat de județul Ilfov.

De exemplu, sunt mulți cetățeni din județul Ilfov care locuiesc în București sau mulți bucureșteni care sunt în București, lucrează aici dar și-au stabilit domiciliul în zona limitrofă Bucureștiului, care ține din punct de vedere teritorial administrativ de județul Ilfov.

Atunci se punea problema să discutăm despre zone metropolitane pentru a determina o limită locativă, să spun așa, lucru care se întâlnește nu doar în București, ci și în Cluj, în Timișoara, Oradea, în alte mari municipii care au dezvoltat o zonă periurbană cunoscută ca și zonă metropolitană și, în acest context, am decis următorul lucru: puteți sa mergeți, să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau limita de județ, așadar nu este impusă o limită pentru că era foarte dificil de impus limita în aceste zone metropolitane și, în consecință, nu va exista o limită teritorial administrativă în cadrul căreia să vă puteți deplasa sau să nu vă puteți deplasa.”

Întrebare 2: Putem merge începând cu data de 15 mai la iarbă verde, plajă, având în vedere că trebuie să ieșim din localitate la vreo 5 km?? Eu cred că este mult mai ok dacă am avea voie să ieșim în spații unde putem păstra distanțarea, decât în parcuri! Aștept un răspuns din partea dumneavoastră!!

“Puteți merge începând cu 15 mai unde doriți dvs, EVIDENT RESPECTÂND REGULILE impuse în ORDONANȚELE MILITARE, REGULI care VOR FI PRELUATE ÎN DECIZIA Comitetului Național Pentru Situații Speciale de Urgență, în sensul în care să păstrați distanța socială, să aveți materiale de protecție și, evident, să îndepliniți toate condițiile care țin de igiena personală, să vă spălați des pe mâini și SĂ FACEȚI TOT CE AȚI FĂCUT ȘI PÂNĂ ACUM PENTRU A OPRI RĂSPÂNDIREA NOULUI CORONAVIRUS”, a scris Marcel Vela.

Precizările lui Vela vin după ce joi, Premierul Ludovic Orban a declarat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la posibilitatea ca după data de 15 mai cetățenii să poată ieși din localitatea unde au domiciliul.

Eu comunic deciziile atunci când vor fi luate. Suntem într-o analiză. Ceea ce a comunicat președintele este sigur. Dacă vor apărea și alte motive teminice de părăsire a localității ele vor fi inclusive. Când vom lua o decizie vă vom anunța. Eu nu comentez ce spun colegii mei, eu aduc la cunoștiința oamenilor decizii”, a declarat premierul.

Întrebat despre posibilitatea ca românii să meargă la picnic după data de 15 mai, Orban a precizat că motivele pentru care părăsim localitatea nu au fost încă stabilite, iar decizia se va lua în ultima zi a stării de urgență.

Eu vă dau un răspuns, când sunt convins de ceva, spun lucrul respectiv. Ce pot să vă spun acum: motivele pentru care putem părăsi localitatea nu sunt încă stabilite în forma finală pentru că încă evaluăm riscul epidemiologic. Decizia se va lua în ultima zi a stării de urgență”, a declarat Ludovic Orban.

Spre exemplu, Austria a anunţat cu 14 zile înainte, ce măsuri de relaxare aplică şi în ce mod, nu de pe o zi pe alta.

Nici în privinţa parcurilor nu se ştie nimic, dacă se deschid sau nu din 15 mai. Totul este într-o mare ceaţă şi în loc să comunice clar şi concis măsurile, Orban, Vela, Tătaru şi Iohannis se joacă cu nervii românilor.