Traficul aerian în România este paralizat timp de două ore, în intervalul 11.00-13.00 din cauza grevei controlorilor de trafic aerian. Nemulțumiți de faptul că nu au reușit să încheie un contract colectiv de muncă cu Romatsa, controlorii de trafic șantajează instituția blocând traficul aerian.

Sute de călători sunt blocați la sol, în Aeroportul Otopeni din cauza grevei controlorilor de trafic aerian.

Teo Postelnicu, reprezentant al serviciului Comunicare al Companiei Naționale Aeroporturi București a anunțat că din cauza grevei, nicio aeronavă nu va decola sau ateriza pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București în intervalul orar 11,00 – 13,00.

În acest interval erau programate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București 22 de aterizări și 18 decolări.

În cele două ore de grevă, ROMATSA va asigura, conform legii, minimum o treime din traficul aerian, la care se adaugă aeronavele care transportă șefi de stat, prim miniștri, miniștri, monarhi, bolnavi, avioanele militare, avioanele de căutare cu salvare și cele umanitare.

Sindicaliștii de la ROMATSA spun că de la 1 iunie 2015 angajații ROMATSA nu mai au Contract Colectiv de Muncă, iar directorul ROMATSA a refuzat continuarea negocierilor.

„A urmat o conciliere pe 14 revendicări ale noastre, dar niciuna dintre ele nu a fost rezolvată la acea conciliere. Domnia sa a refuzat continuarea negocierilor. Una dintre ele este faptul că noi ne pensionăm efectiv la 65 de ani. Vârsta de pensionare a controlorului de trafic în România este de 65 de ani. De șapte ani nu reușim să promovăm această lege, deși toate partidele care au fost la putere recunosc că nu se poate așa ceva, în Europa vârsta de pensionare fiind de maximum 52-55 de ani. Avem o solicitare care este rezultatul Memorandumului încheiat anul trecut cu domnul ministru Șova (Dan Șova, fost ministru al Transporturilor — n.r.) de a face un articol în Contractul Colectiv de Muncă să nu mai stăm la dirijare în momentul în care împlinim 55 de ani, acest lucru fiind efectiv un pericol pentru siguranța traficului aerian. Este imposibil ca la asemenea vârstă să mai ai reacții la fel ca la 20, 30 de ani, la secundă. Aceasta este una dintre cele mai importante revendicări”, a explicat Tudorache.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Dragoș Titea a încercat luni să mediere negocierile dintre sindicat și Romatsa, însă negocierile au eșuat, iar controlorii de trafic aerian își mențin decizia de a intra miercuri în grevă de avertisment, timp de două ore.

Eurocontrol, de la Bruxelles, va decide acea treime de zboruri care se vor opera de către controlorii de trafic în baza planurilor de zbor.