Aproximativ 4000 de ciobani au creat haos în București. Au dat năvală peste parlamentari pentru că-i lasă fără câini la stână, și au blocat traficul în zona Casei Poporului ore în șir.

Ciobanii au venit marți la București să protesteze împotriva legii vânătorii care le limitează numărul de câini pe care îi pot avea la stână pentru paza oilor.

După câteva ore de protest pașnic, pentru că nu a venit nimeni să vorbească cu ei, ciobanii s-au încăierat cu jandarmii, au rupt gardul de protecție și au intrat în curtea Parlamentului.

Traficul rutier în zona casei Poporului a fost oprit, iar toată circulația rutieră a fost dată peste cap ore în șir, punând la grea încercare nervii șoferilor.

În zona casei Poporului traficul era aproape paralizat. Pe toate străduțele secundare erau mașini bară la bară.

În timp ce unii lăudau spiritul civic al ciobanilor care au avut curajul să vină să le spună parlamentarilor că au făcut o lege proastă, alții îi luau la rost pentru haosul creat în Capitală.

După ce au pătruns în curtea Casei Poporului, o delegaţie a acestora fiind invitată să meargă la discuţii la Comisia de agricultură.

Crescătorii de oi s-au declarat ”învingători” după discuţiile din Comisia de Agricultură, considerând că acestea au fost un succes deoarece cele două puncte pe care le revendicat le-au fost aprobate la nivel declarativ. Pentru celelalte revendicări se va constitui un grup de lucru ce va stabili care sunt modificările pe care le doresc la Legea vânătorii.

Protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului. În busculada creată în încercarea manifestanţilor de a intra în curtea Parlamentului, un jandarm a folosit un spray lacrimogen.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Eneche, jandarmul a folosit sprayul pentru a se apăra, fiindu-i rupt un deget în busculada creată. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.

Protestul crescătorilor de oi s-a încheiat la ora 17.00, când reprezentanţii crescătorilor de oi care au fost la negocieri la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor le-au transmis manifestanţilor să plece acasă după ce au obţinut promisiunea că va fi modificată legea astfel încât să poată merge cu oile la păscut pe terenurile lor şi să aibă câţi câini vor.

Potrivit modificărilor legislative, promulgate recent Klaus Iohannis, ciobanii vor putea deţine la şes un singur câine de pază la stângă, cei de la deal vor avea doi câini, iar cei de la munte trei câini. Legea vine acum şi cu amenzi, de până la 1.500 de lei.