Un grup de hackeri vorbitori de limba rusă, au reușit să fure în 2013 și 2014, un miliard de dolari, din conturile mai multor bănci din lume, inclusiv de la bănci din România.

Potrivit unui raport întocmit de compania Kaspersky Lab, circa 100 de bănci din întreaga lume, inclusiv din România, au fost victimele grupului de hackeri, denumit Carbanak.

Hackerii au utilizat e-mail-uri compuse cu atenție în încercarea de a-i induce în eroare pe unii angajați ai băncii, selectați în prealabil, pentru ca aceștia să deschidă fișiere malware, o tehnică cunoscută popular sub denumirea ‘spear phishing’.

În acest fel hackerii puteau dobândi acces la rețeaua internă a băncilor precum și la sistemul de supraveghere video al băncilor pentru a afla felul în care lucrează angajații băncii și a le imita activitățile atunci când transferau bani.

Hackerii au realizat capturi video cu activitatea computerelor băncilor pentru a putea imita modul în care angajaţii pătrund în sistem, au spart conturile băncilor și au mutat bani, dintr-un cont în altul, fără să fie depistați.

În plus, Carbanak a preluat controlul de la distanță asupra unor ATM-uri și le-a ordonat să elibereze numerar la o dată prestabilită, când un membru al grupului aștepta să colecteze banii.

Kaspersky precizează că lucrează cu Interpol, Europol și autorități din diferite țări pentru a încerca să descopere acest grup, care ar include hackeri din Europa, Rusia, Ucraina și China.

Printre ţările afectate s-ar afla Rusia, Statele Unite, Germania, China, Ucraina, Canada, Hong Kong, Taiwan, România, Franţa, Spania, Norvegia, India, Marea Britanie, Polonia, Pakistan, Nepal, Maroc, Islanda, Irlanda, Cehia, Elveţia, Brazilia, Bulgaria şi Austria.

Raportul Kaspersky Lab susţine că o bancă a pierdut 7,3 milioane de dolari din fraude la ATM-uri, iar o alta a pierdut zece milioane de dolari prin exploatarea „platformei sale online”. Kaspersky estimează pierderile cumulate la un miliard de dolari.