Debutul verii aduce alimente mai ieftine în România. Guvernul Ponta a decis în ședința de marți, reducerea anticipată a TVA la alimente, de la 24 șa 9%. Urmând ca de la 1 ianuarie 2016, TVA să fie redus de la 20% 20% la restul produselor și serviciilor.

În cadrul ședinței de Guvern de marți, 7 aprilie 2015, a fost aprobată reducerea anticipată a taxei pe valoare adăugată (TVA) la 9% la toate alimentele, de la 1 iunie 2015. Astfel, se va reduce TVA la toate alimentele, fără diferențieri, inclusiv la băuturile nealcoolice, precum și la serviciile de alimentație publică.

Măsura reducerii TVA la 9% la alimente, coroborată şi cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurenţial corect. Vom avea evaziune mult mai puţină şi preţuri mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scăderea preţurilor, relansarea consumului şi o colectare mai bună la bugetul de stat„, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

De asemenea, ministrul apreciază că reducerea TVA la alimente la 9% va da „o gură de oxigen” sectorului de lapte, după eliminarea cotelor, de la 1 aprilie 2015, dar şi celui de carne, afectat de embargoul impus de Federația Rusă.

Motivul reducerii anticipate a TVA la alimente:

¤Masura este sustenabila (cost estimat de 5 mld RON pe an; din care 3,3 mld RON au fost deja incasati suplimentar pe primul trimestru)

¤Masura este usor de administrat, prin aplicarea ei generala la toate alimentele si bauturile nealcoolice, precum si serviciile de alimentatie publica

¤Ponderea cheltuielilor cu alimente in veniturile populatiei – cea mai mare din UE

¤Reducerea evaziunii in domeniu (in prezent, evaziunea la alimente este una din cele mai mari din Romania), cresterea competitiei

¤Siguranta alimentara, productie si consum intern

¤Locuri de munca fiscalizate in agricultura, industria agroalimentara si alimentatia publica