Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat marți, că că salariile personalului din sistemul sanitar vor fi dublate până la începutul anului 2017, și că de la 1 octombrie acestea vor crește cu 25%. Însă Alianța Medicilor este sceptică în privința majorărilor salariale și nu crede nimic.

Bănicioiu promite lapte și miere pentru medici și asistente, doar doar nu intră în grevă generală.

Este o mărire substanțială (a salariului cu 25% de la 1 octombrie — n.r.) și trebuie continuată cu ce discutăm despre statutul medicului, nu numai profesional, cât și despre statutul medicului în societate. Toată această discuție trebuie susținută de clasa politică. Lucrurile au fost posibile după o serie de măsuri implementate, vorbim aici de cardul electronic de asigurări de sănătate, și pot fi asumate de toate guvernele viitoare, cu o singură condiție: cardul de sănătate trebuie să rămână obligatoriu. Ca să înțelegeți de ce poate mult timp s-a amânat și de ce nu s-a ajuns la aceste măriri mai devreme”, a afirmat Nicolae Bănicioiu.

Potrivit lui Bănicioiu, după majorarea salarială de 25% de la 1 octombrie, urmează ca în legea bugetului de stat pe anul următor să fie prevăzute sume și pentru a doua tranșă de creștere.

„În proiectul de buget pe 2016 vor fi în plus alte 25 de procente. Vom vedea exact luna în care intră în plată în 2016. Majorarea va fi de aproape 60% (primele două tranșe — n.r.)„, a precizat ministrul.

Însă, Alianța Medicilor nu crede în vorbe și solicită parafarea ”negocierilor” cu sindicatele, printr-un document oficial, nu doar declarații de presă.

”Până la asumarea unui asemenea procent derizoriu, printr-o declaraţie publică oficială, de către un reprezentant de rang înalt din Guvern, considerăm vehicularea unei asemenea sume o simplă speculaţie de presă, că atare Alianţa Medicilor îşi rezervă dreptul de a nu o comenta. Profităm de această oportunitate, însă, pentru a ne exprima surprinderea cum, dintr-o dată, o mulţime de sindicate care au fost tăcute de o foarte lungă perioadă de timp, s-au trezit din somnolență şi tăcere devenind parteneri de discuţii cu Guvernul în aplanarea unei tensiuni din sistemul medical pe care sindicatele nu au generat-o. Reamintim că reacţia spontană de protest a mii de medici şi personal medical a pornit pe Facebook după ce, pe 12 august, Dr. Coriu Letiţia a scris pe reţeaua de socializare un mesaj de protest faţă de situaţia catastrofală a sistemului medical şi a modului cum sunt trataţi medicii de către stat. Grupul respectiv, având în prezent peste 26.000 de membri şi aflându-se într-o continuă creştere, s-a autointitulat pe dată de 17 august că “Alianţa medicilor pentru modernizarea în sănătate”, se arată în comunicatul Alianței Medicilor.

Scopul principal al Alianţei Medicilor este de a coaliza atât cadre medicale cât şi pacienţi pentru a susţine modernizarea sistemului de sănătate din România, astfel încât pacienţii să se bucure de servicii de cea mai bună calitate, iar medicii de condiţii optime să îşi poată desfăşura activitatea performant, în folosul pacienţilor.

Principala cauza a lipsei unui sistem medical modern în România este clientelismul politic, iar de acest lucru sunt vinovate toate partidele.

Bugetul sănătăţii este enorm, însă a fost constant administrat de oameni numiţi numai pe criterii politice care au adus întregul sistem de sănătate în pragul colapsului actual.

Datorită proastei administrări a bugetului sănătăţii de către cei numiţi politic nu sunt bani nu numai pentru salariile medicilor, dar nici pentru dotări elementare în multe spitale, ceea ce are efect negativ direct asupra sănătăţii pacienţilor.

Alianţa Medicilor a declinat invitaţia Guvernului de a participa la “discuţii” pentru detensionarea protestului pornit pe Facebook deoarece Guvernul nu a venit cu o agenda clară de discuţii.
Dorinţa noastră este modernizarea sistemului de sănătate din România care să includă atât salarii decente cât şi condiţii optime pentru a înfăptui un act medical performant pentru pacienţi.